Aproape 70% din cele 493 de familii de albine aflate în proprietatea apicultorilor de pe raza satului Siminoc, ce aparţine de oraşul Murfatlar, au fost descoperite moarte, în urmă cu două zile. Pentru a se afla ce anume a provocat decesul în masă al albinelor, autorităţile locale au instituit o comisie care a prelevat probe în vederea efectuării analizelor. “Au fost preluate probe din stupi, de la albinele moarte şi vii, de pe plante, frunze de viţă-de-vie şi flori, fiind duse la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în vederea efectuării analizelor de laborator pentru a se constata ce anume le-a ucis pe albine. Fie este vorba despre o boală, fie au fost otrăvite”, a declarat primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru. Apicultorii sunt de părere că de vină ar fi cei care au stropit cu insecticide. “Nicio societate agricolă de pe raza teritoriului nostru nu ne-a înştiinţat că ar fi împrăştiat insecticid. Ei sunt obligaţi să ne anunţe cu trei zile înainte să stropească culturile”, a mai spus primarul.
IPOTEZE Munca de apicultor necesită multă trudă şi răbdare. Moartea albinelor a iscat diverse supoziţii.
SE PARE CĂ UN TRACTORIST A RECUNOSCUT CĂ A TRECUT PRIN ZONA ÎN CARE SE AFLAU STUPII ŞI A STROPIT CU INSECTICID VIŢA-DE-VIE
“Probele prelevate au fost trimise la DSVSA Constanţa, care le-a trimis, la rândul ei, la Bucureşti, unde există laboratorul necesar pentru testarea acestor probe. Vor fi efectuate două tipuri de examene, unul bactereologic şi unul toxicologic. Până nu vom avea rezultatele finale nu ne putem pronunţa asupra unui verdict”, a declarat medicul veterinar concesionar în oraşul Murfatlar, Laurenţiu Leica. Proprietarii de stupi de albine nu ştiu ce să creadă. Au depus plângeri la organele abilitate, iar acum sunt în aşteptarea rezultatelor. “Nu ştim ce le-a omorât, probabil că o intoxicaţie apărută de la stropirile agricole. Abia peste două luni ne vom da seama care sunt pagubele. Dacă şi hrana e contaminată, matca va muri, iar din primăvară nu vom putea relua ciclul de producţie. Dacă evenimentul acesta se petrecea în primăvară, activitatea biologică a albinelor facilita vindecarea, iar albinele aveau toate şansele să nu moară”, a declarat apicultorul Petre Stoicoci. Este pentru prima dată când în Murfatlar are loc o asemenea tragedie, aşa cum o cataloghează apicultorii, potrivit medicilor veterinari.