Cel puţin şapte persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale din Europa Centrală, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în special în Germania, Cehia şi Austria. În regiunile afectate, aceleaşi imagini cu bărbaţi, femei şi copii în ploaie, mânuind saci cu nisip pentru construirea digurilor, reamintesc de inundaţiile din 2002.
În Cehia, unde Guvernul a decretat stare de urgenţă în aproape toată Boemia, cinci persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute. Un bărbat şi o femeie au murit duminică, după ce casa lor s-a prăbuşit în apropiere de Praga. Alte două cadavre au fost găsite în nordul ţării, iar un bărbat de 82 de ani s-a înecat în apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga. Bilanţul riscă să crească deoarece cel puţin patru persoane, dintre care doi bărbaţi care practicau, sâmbătă seara, rafting pe râul Berunka, la 30 de kilometri sud-vest de Praga, au fost date dispărute ieri. Metroul din Praga este parţial închis de duminică seară, iar numeroase căi ferate şi drumuri au fost blocate. Elevii din Praga au fost invitaţi să stea acasă, ieri, din cauza perturbării transporturilor. Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele în Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrică, ieri dimineaţă. Armata a mobilizat 2.000 de militari, pentru a face faţă situaţiei.
În Germania, situaţia s-a înrăutăţit în sudul şi estul ţării. La Passau, oraş bavarez la frontiera cu Austria, la confluenţa Dunării cu Inn şi Ilz, recordul stabilit de inundaţiile din 2002 şi din 1954 a fost doborât, iar armata a fost chemată pentru a ajuta echipele de salvare. În Saxonia, fostă regiune a RDG situată la frontiera cu Cehia şi Polonia, au fost mobilizaţi sute de poliţişti, echipaţi cu bărci, saci de nisip şi o macara. În Austria, inundaţiile au provocat moartea unei persoane şi alte două au fost date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi alţi 300 din oraşul Melk, situat în nord, au fost deja evacuaţi. Armata a fost mobilizată pentru a contribui la operaţiunile de salvare şi la stăvilirea apelor. Potrivit autorităţilor, Dunărea şi Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească nivelul din 2002, când inundaţiile au provocat pagube în valoare de 7,5 miliarde de euro. În Ungaria, primarul Budapestei a declanşat o alertă de inundaţii, ieri dimineaţă, o viitură pe Dunăre fiind aşteptată vineri sau sâmbătă. Aceasta ar putea crea o situaţie similară celei din 2002. În august 2002, nivelul Dunării a atins 8,49 metri la Budapesta. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate şi peste 20.000 au lucrat la îndiguiri.