Prăznuirea Sfântului Vasile cel Mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În prima zi a anului nou

Prăznuirea Sfântului Vasile cel Mare

Justiție 31 Decembrie 2011 / 00:00 561 accesări

În prima zi a calendarului ortodox, pe 1 ianuarie, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare. S-a născut în jurul anului 330, în Capadocia, în vremea Sfântului împărat Constantin, într-o familie vestită pentru nobleţea, bogăţia materială şi spirituală şi credinţa ei cu totul deosebită. Temelia educaţiei a fost pusă de tatăl său, Vasile, profesor de retorică la Neocezareea în Pont. Sfântul Vasile a luminat creştinătatea şi a apărat dogma Sfintei Treimi. Şi-a atras mânia împăratului şi a suferit multe prigoniri din partea lui. După ce părăseşte cariera de profesor, îmbrăţişează viaţa monahală, apoi porneşte într-un pelerinaj care îl duce în marile centre de trăire ascetică din Egipt, Palestina, Siria şi Mesopotamia. Se stabileşte ca sihastru pe malul râului Iris de lângă Neocezareea. Sfântul Vasile a conceput setul de Reguli monahale care vor avea un mare impact asupra organizării şi dezvoltării monahismului cenobitic în Biserica răsăriteană şi înfiinţează o serie de mănăstiri care vor urma regulile întocmite de el. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă Biserică, azile şi spitale, în ajutorul celor săraci şi neputincioşi, îndemnând pe cei înstăriţi să folosească avuţiile lor pentru a-I ajuta pe cei nevoiaşi. Sfântul Vasile s-a mutat către Domnul la vârsta de 50 de ani, pe 1 ianuarie.

MOLIFTELE SFÂNTULUI VASILE Pe 1 ianuarie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, se oficiează o serie de rugăciuni speciale, Moliftele Sfântului Vasile, pentru binecuvântare şi izbăvire de sub puterea răului. Înainte, la cumpăna dintre ani, Ierarhul Tomisului va fi alături de credincioşii constănţeni în Catedrala Arhiepiscopală, unde, începând cu ora 23.45, va oficia un Te Deum de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru anul ce a trecut. Totodată, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va ruga pentru ca, în noul an, Dumnezeu să reverse peste lume pace şi binecuvântare. Te Deum-ul va fi urmat de oficierea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie 2012, începând cu ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. La ora 18.00, Întâistătătorul eparhiei Tomisului se va întâlni, la Casa de Cultură din Constanţa, cu clerul şi credincioşii. Cu acest prilej, cei prezenţi vor audia un concert de colinde.

Peste 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile

Statisticile Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) arată că 601.821 de români, dintre care 512.757 de bărbaţi şi 89.064 de femei, poartă numele Sfântului Vasile cel Mare. Din totalul româncelor, 85.518 se numesc Vasilica, 1.996 - Vasilca, 587 - Vasila, iar 963 - Sica, informează MAI. Pe de altă parte, conform datelor furnizate de structura specializată a MAI, majoritatea bărbaţilor se numesc Vasile (491.463), Vasilică (20.164), Sile (436), Sică (393), Silică (228) sau Vasi (73).



12