Prăznuirea Sfintei Parascheva

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prăznuirea Sfintei Parascheva

Justiție 13 Octombrie 2011 / 00:00 1143 accesări

Biserica Ortodoxă o prăznuieşte, mâine, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sărbătoarea reprezintă un prilej de apropiere şi de mărturisire creştină pentru credincioşii din România şi din străinătate, care merg la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. “Maica Noastră, Sfânta Cuvioasă Parascheva a strălucit în lume cu viaţa sa prea sfântă, fiind împodobită cu toate faptele cele bune. Pentru creştinii ortodocşi din ţara noastră este o sărbătoare de suflet, fiind ocrotitoarea Moldovei şi a întregii ţări”, a declarat preotul paroh al bisericii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena I”, Ciprian Stoichin. În ciuda frigului, în curtea Mitropoliei din Iaşi, zeci de mii de credincioşi s-au aşezat, deja, la rând pentru a se închina, atât Sfintei Parascheva, cât şi moaştelor Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, aduse de IPS Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios de la Mânăstirea Ambelakiotissa din Grecia. “Este o sărbătoare foarte importantă pentru noi, întrucât, încă de la început, Sfânta Cuvioasă Parascheva a făcut minuni nenumărate şi continuă să săvârşească pentru cei care se închină cu credinţă la sfintele moaşte”, a mai spus Stoichin.

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, pe ţărmul Mării Marmara în apropierea Constantinopolului. Se spune că la vârsta de zece ani şi-a împărţit toate hainele săracilor, faptă repetată în nenumărate rânduri, fără să ţină cont de mustrările părinţilor. De asemenea, a moştenit o mare avere, pe care a dăruit-o nevoiaşilor. După o viaţă închinată lui Dumnezeu, moare la 27 de ani, fiind îngropată ca o străină. În 1641, moaştele Sfintei Parascheva au fost trimise de Patriarhul Partenie I al Constantinopolului în Moldova, în semn de răsplată pentru ajutorul dat de domnitorul Vasile Lupu.

VEŞMINTELE SFINTEI PARASCHEVA, LA CONSTANŢA Sfânta Parascheva este cinstită, de mai bine de 350 de ani, fiind izvor de binecuvântare şi însănătoşire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Premilostivul Dumnezeu. Cu acest prilej, astăzi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi slujba Privegherii la biserica “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna, unde au fost aduse spre închinare, de la mânăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, moaştele Sfântului Apostol Andrei. De asemenea, credincioşii vor putea cinsti şi moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion care vor fi aduse de la Catedrala Arhiepiscopală. În Năvodari, astăzi, la ora 17.00, la biserica “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, va fi oficiată slujba Vecerniei, iar la 18.30, Ierarhul Tomisului va conduce procesiunea cu icoana, veşmântul Cuvioasei Parascheva, mir şi omofor de la mormântul Sfântului Nicolae, pe următorul traseu: strada Constanţei, strada Mării, strada Frunzelor şi strada Rândunelelor. În 2006, biserica „Cuvioasa Parascheva” din Năvodari a primit veşmintele Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Vineri, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna Sfânta Liturghie va fi săvârşită începând cu ora 8.30. Cu prilejul prăznuirii Sfintei cuvioase Parascheva, mâine, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.



12