Un adolescent australian care s-a alăturat combatanţilor din gruparea Stat Islamic (SI) îi ameninţă, într-o înregistrare video, pe premierul australian, Tony Abbott, şi preşedintele american, Barack Obama. Abdullah Elmir, de 17 ani, care şi-a luat numele Abu Khaled, afirmă că gruparea SI nu va renunţa la luptă. ”Le transmit liderilor, lui Obama şi Tony Abbott, că nu vom renunţa la luptă până când nu vom pune steagul nostru pe Buckingham Palace şi pe Casa Albă”, spune adolescentul în înregistrarea video publicată online. El a plecat în Siria în luna iunie, împreună cu un alt adolescent australian, trecând prin Turcia.
Un purtător de cuvânt al Guvernului australian a declarat că înregistrarea confirmă ameninţarea reprezentată de gruparea Stat Islamic, justificând intrarea Australiei în coaliţia internaţională împotriva SI. Australia este una dintre ţările cu o participare notabilă la coaliţia internaţională lansată sub conducerea SUA împotriva poziţiilor deţinute de SI, care controlează zone importante din Siria şi Irak. Australia contribuie cu 600 de militari la această ofensivă. La începutul săptămânii, Guvernul australian a încheiat un acord cu Irakul, prin care 200 de membri ai forţelor speciale vor participa la antrenarea forţelor locale, pentru a lupta împotriva combatanţilor din SI. Autorităţile australiene au decis, de asemenea, ridicarea nivelului de alertă teroristă, pe fondul temerilor privind revenirea participanţilor la jihad pe teritoriul ţării, iar mai multe percheziţii au fost desfăşurate după ce serviciile de informaţii au avertizat cu privire la riscul unor atacuri pregătite de extremiştii islamişti.
CIA DĂ ARME SI? ”Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi alte servicii secrete occidentale contribuie la echiparea bandiţilor din cadrul organizaţiei teroriste SI”, afirmă Ramzan Kadîrov, preşedintele republicii ruse Cecenia. ”Agenţi secreţi sunt la conducerea acestei organizaţii teroriste, iar liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost recrutat de CIA. Obiectivul acestor diavoli este de a câştiga cât mai mult, execută ordinele Occidentului, prin uciderea musulmanilor. Serviciile secrete occidentale oferă grupării teroriste toate echipamentele necesare. De unde credeţi că au aceşti bandiţi avioane şi mijloacele pentru înarmarea a mii de oameni? Este clar că oameni din Occident care ocupă poziţii de rang înalt îi ajută”, a încheiat Kadîrov.
FINANȚAREA TERORISMULUI Grupul terorist Stat Islamic poate obţine 800 de milioane de dolari pe an din exploatarea petrolului, conform estimărilor companiei de consultanţă IHS. Potrivit companiei americane, organizaţia teroristă sunnită are capacităţi de producţie de 350.000 de barili pe zi dar produce doar 50.000 - 60.000 de barili pe zi, petrolul fiind comercializat pe piaţa neagră, cu preţuri între 25 şi 60 de dolari pe baril, cu mult sub tariful internaţional de 85 de dolari pe baril. ”Cisternele cu petrol ajung în mod ilegal, prin mijloace de contrabandă, la frontiera Turciei”, explică IHS. ”Petrolul alimentează aparatul de război al grupului terorist SI, în principal vehiculele militare vitale pentru deplasări şi operaţiuni combatante, finanţând direct toate activităţile organizaţiei islamiste”, precizează IHS.
SANCȚIUNI UE Luni, UE a adoptat noi sancţiuni împotriva regimului sirian, vizând apropiaţi ai acestuia, pentru implicare în reprimarea opozanților. Miniştrii europeni reuniţi la Luxemburg au decis, de asemenea, să interzică exportul către Siria de carburanţi de avion şi al oricărui produs care intră în compoziţia acestora, deoarece sunt utilizaţi în atacuri aeriene fără discernământ asupra unor civili. Acest embargo urmează să fie adoptat oficial. Noile sancţiuni vizează noul Guvern sirian instalat de către preşedintele Bashar al-Assad pe 31 august. Din acesta fac parte 11 miniştri noi. Ele constau în principal în blocarea averilor sau o interdicţie de a pătrunde pe teritoriul european şi vor fi aplicate unui număr de 16 persoane şi două entităţi, pentru participarea acestora la reprimare sau susţinerea practică a regimului. Potrivit ONU, peste 191.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începutul conflictului, în martie 2011, care a provocat totodată peste nouă milioane de refugiaţi. Bashar al-Assad a numit noul Cabinet după ce a fost reales, în iunie, printr-un scrutin catalogat drept o farsă de către majoritatea membrilor comunităţii internaţionale. Doar persoanele care trăiesc în zonele aflate sub controlul regimului au fost chemate la urne.
Europenii au impus, în iunie 2013, sancţiuni dure Siriei, de la un embargo asupra livrărilor de armament şi petrol până la blocarea activelor Băncii Centrale siriene în Europa ori interdicţia de a exporta produse de lux către această ţară. Între timp, ele au fost consolidate cu regularitate. Sancţiunile consolidate în legătură cu conflictul sirian, decise având în vedere gravitatea situaţiei de pe teren, vizează în prezent 211 persoane şi 63 de entităţi.