„Președintele trebuie să-şi dea demisia de îndată”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ca urmare a scandalului în care este implicată familia sa 344 de parlamentari au decis

„Președintele trebuie să-şi dea demisia de îndată”

Eveniment 26 Iunie 2014 / 00:00 642 accesări

IMPLICARE 19 aprilie 2007, 6 iulie 2012 şi 25 iunie 2014 - sunt trei date importante în istoria politică a ultimilor zece ani. Toate au legătură cu preşedintele Traian Băsescu. Dacă, în primele două situaţii, şeful statului a fost trimis de Parlament la judecata românilor pentru grave încălcări ale Constituţiei şi pentru dezinformarea instituţiilor statului, de data aceasta, lucrurile sunt mult mai grave. Familia Băsescu este implicată într-un scandal uriaş, cu fapte de corupţie grave, clanuri de interlopi şi sume ameţitoare de bani, în care a fost arestat fratele preşedintelui, Mircea Băsescu. Asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că ginerele Radu Pricop a intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul instanţei supreme, fiind urmărit penal pentru fals şi înşelăciune. Băsescu, în stilu-i caracteristic, a dat din umeri şi s-a lepădat de fratele său, chipurile, pentru binele Justiţiei. Însă, vrea, nu vrea, şeful statului nu se poate dezice cu totul de această situaţie, mai ales că el patronează Justiţia, prin numirea şefilor care conduc principalele instituţii de anchetă.

VOT COVÂRŞITOR Urmare a acestui scandal de corupţie, parlamentarii români îi cer şefului statului, pentru a treia oară în două mandate, să plece acasă. Nu în urma voinţei populare, ci de bunăvoie, pentru că megascandalul în care este implicată familia sa afectează grav imaginea României. În urma unui vot covârşitor, 344 de deputaţi şi senatori au adoptat ieri, într-o şedinţă comună, declaraţia prin care se cere demisia de îndată a lui Traian Băsescu. Dată fiind gravitatea acestui caz, prin implicaţiile şi ramificaţiile sale, declaraţia a fost adoptată atât de parlamentarii din coaliţia de guvernare, PSD, PC şi UNPR, cât şi din opoziţie - PNL, PP-DD şi minorităţi. În schimb, cei de la UDMR, 17 la număr, au preferat să se abţină, jucând, practic, la două capete, aşa cum au făcut-o mai mereu. Așa cum anunțaseră de marți, parlamentarii constănțeni din arcul guvernamental au fost prezenți și au votat in corpore pentru solicitarea demisiei lui Băsescu. Aleşii PMP şi PDL au făcut front comun în jurul preşedintelui şi au refuzat să participe la şedinţa comună a Parlamentului. În loc să motiveze de ce Băsescu nu trebuie să-şi dea demisia, aleşii PMP, în frunte cu Elena Udrea, au protestat pe holurile Parlamentului, ei având hârtii pe care scria „Trafic de influenţă”, dar şi copia mărită a „bileţelului roz” transmis de Tăriceanu lui Traian Băsescu în 2005. Drept răspuns, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că gestul parlamentarilor PMP este o diversiune politică prin care se încearcă deturnarea atenției opiniei publice.

CONSECINŢE GRAVE În declaraţia politică adoptată ieri de Parlament, citită de senatorul PSD Gabriela Firea, se spune că Băsescu nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale. Interesant este că textul declaraţiei politice a fost modificat, în sensul de a nu mai cere ”demisia de onoare” a şefului statului, cum se preciza iniţial, ci demisia efectivă. „Asta pentru că Traian Băsescu nu are onoare”, au spus iniţiatorii declaraţiei. Parlamentarii au afirmat, de asemenea, că situaţia în care se află Băsescu aduce „atingere gravă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi prin relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase, care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României”. Aleşii au mai adăugat că preşedintele trebuie să-şi dea demisia cu atât mai mult cu cât trebuie eliminată orice suspiciune de influenţare sau favorizare a apropiaţilor, mai ales că Băsescu are, printre atribuţii, numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor Parchetelor şi instanţelor de judecată, care ar trebui să judece echidistant faptele de corupție din scandalul în care este implicată familia prezidențială.



12