Prea puţini bani pentru programele de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doar pentru prima jumătate a anului

Prea puţini bani pentru programele de sănătate

Sănătate 04 Martie 2013 / 00:00 444 accesări

Doar pentru prima jumătate a anului ajung banii pentru programele derulate de Ministerul Sănătăţii (MS), a anunţat, recent, directorul Direcţiei de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), dr. Alexandru Călin. Şi banii pentru Programul Naţional de Transplant ajung, cu indulgenţă, până la jumătatea anului, a anunţat oficialul MS, cu prilejul întâlnirii organizate de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR). Oficialul a spus că va încerca să suplimenteze fondurile dedicate programelor care vor rămâne în subordinea MS, având în vedere că sunt de o importanţă majoră pentru sănătatea populaţiei. „Activitatea de transplant este o activitate strategică la nivel naţional care trebuie să rămână în finanţarea MS. La toate programele MS, în momentul de faţă, pe alocările bugetare pe care la avem prin legea bugetului nu putem să acoperim programele decât pentru prima jumătate a anului. Vom face tot ce ne stă în putinţă să aducem o suplimentare de fonduri pe aceste programe”, a spus dr. Călin. El a spus că transplantul este un domeniu care necesită îmbunătăţiri, deşi numărul donatorilor de organe a crescut cu 25 - 30% în fiecare an, începând cu 2009. De asemenea, numărul de transplanturi este în creştere, doar în 2012 fiind efectuate 500 de transplanturi, un număr mai mic, dar „onorabil” pentru o ţară ca România, unde există doar şase coordonatori de transplant la nivel naţional. Totodată, un număr de 32 de medici anestezişti au fost pregătiţi să discute cu familiile donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, pentru ca aceştia să poată fi identificaţi mai uşor, dar şi să crească rata donatorilor de organe din România, considerată a fi una dintre cele mai mici la nivel european.

Privind numărul insuficient de coordonatori de transplant, coordonatorul naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Victor Zota, a promis că numărul acestora va creşte incomparabil pe viitor. „Încă din 2006 am elaborat un ordin care nu a fost aplicat, dar acest ordin, modificat în bine, este aplicat începând cu decembrie 2012. Vom avea mai mult de 30 de spitale implicate în declararea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, mai multe centre care vor face transplant şi mai multe centre care vor reuşi să se implice în program, în ideea de a reuşi să îi ajute pe pacienţii transplantaţi”, a spus dr. Zota. Şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa va fi, pe viitor, centru care să ofere donatori de organe.

ÎN PREZENT, RATA DE SUCCES A TRANSPLANTURILOR FĂCUTE PE TERITORIUL ŢĂRII NOASTRE ESTE DE 92%, POTRIVIT DR. ZOTA, ARĂTÂND CĂ PROGRAMELE DE TRANSPLANT DIN EUROPA CARE SUNT BINE ORGANIZATE AU O RATĂ DE SUCCES DE PESTE 85%.

Recent, preşedintele ATR, Gheorghe Tache, declara, pentru ziarul „Telegraf”, că în curând va organiza o caravană, în 12 oraşe mari din ţară, scopul fiind de informare a populaţiei în legătură cu rolul şi importanţa donării de organe.



12