Românii vor consuma între 30 şi 40 de milioane de litri de vin, cu ocazia Sărbătorilor, potrivit estimărilor Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice (Garant). „Nu este mai mult decât anul trecut, fiindcă nu se mai întorc la fel de mulţi români acasă. Probabil consumă alte vinuri, pe alte plaiuri”, spune preşedintele Garant, Romulus Dascălu. El precizează că românii au plătit între 7,73 şi 23,24 lei pentru o sticlă cu vin de 0,75 litri, în funcţie de sortiment. Pentru şampanie, preţul mediu a fost de 245 lei. Nici mâncarea n-a fost omisă, porcul fiind, în mod tradiţional, cea mai bună „legumă” de Crăciun. Spata de porc cu os s-a vândut la preţuri cuprinse între 11,89 şi 13,49 lei/kg, iar fleica a costat între 13,99 şi 16,19 lei/kg. Revenind la alcool, şeful Garant notează un aspect extrem de interesant: „Românii vor cumpăra mai puţine băuturi tari, din cauza lipsei banilor. Faţă de 2005 - 2007, vânzările s-au înjumătăţit, mai ales că, la ţara, consumul s-a transformat în autoconsum. Acolo nu se dau bani pe nimic”.