Prea săraci pentru a mai consuma energie electrică aiurea?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prea săraci pentru a mai consuma energie electrică aiurea?

Social 05 Septembrie 2013 / 00:00 466 accesări

Consumul de energie electrică va scădea şi în acest an cu aproximativ 4%, iar trendul descendent se va menţine până în 2017, arată Transelectrica (TEL). Motivele? Multe şi interesante. Spre exemplu, unul dintre ele ar fi faptul că suntem încă în siajul crizei financiare care a lovit România, cu alte cuvinte, nu prea mai consumăm pentru că nu avem de unde să plătim. În acest context, unele companii îşi produc singure o parte din energie pentru a plăti mai puţin, altele au înlocuit utilajele vechi, iar consumatorii casnici, care şi-au dat seama că sunt prea săraci pentru a plăti şi pierderile de căldură, au investit în izolarea termică a blocurilor, scăzând astfel consumul de energie electrică pentru încălzire în timpul iernii. „Trendul descrescător a fost evident, datorat condiţiilor financiare şi impactului în cascadă al crizei financiare la nivelul României şi al problemelor de dezvoltare economică. În perspectivă nu înseamnă neapărat că suntem pesimişti”, a declarat Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. De asemenea, „noile parcuri industriale se dezvoltă pe zona de automotive, de IT, nu sunt consumatoare foarte mari de energie şi de la început sunt realizate cu tehnologii competitive, care nu implică neapărat consumuri foarte mari de energie comparativ cu consumul de energie al unui combinat siderurgic“, a mai explicat Neagu. Directorul general al Transelectrica, Ştefan-Doru Bucătaru, a subliniat lipsa unor „elemente, măsuri, programe“ naţionale care ar putea conduce la eficientizarea consumului de energie electrică. „Era o vreme în care puteam spune că anumite procente de creştere sau scădere a PIB-ului rezultau în anumite procente similare de creştere sau scădere a consumului de energie electrică. Ceea ce vedem în clipa de faţă este un divorţ, cele două elemente merg în direcţii nu atât de mult corelate ca în trecut. Sigur că, pe de o parte, lumea se uită la statistici, cât este consumul de energie electrică pe cap de locuitor în România faţă de ţările vecine, şi atunci pieptul se umple de speranţă şi optimism, însă în egală măsură, dacă ne uităm la cât este consumul de energie electrică pe unitatea de PIB în ţările vecine, brusc entuziasmul se transformă în pesimism. Deci, cele două tendinţe, dezvoltarea economică şi cea de eficientizare a consumului de energie electrică, au direcţii diferite“, a adăugat el.

Consumul de energie electrică a scăzut anul trecut cu 3,8%, de la 56,06 terawaţi pe oră la 53,93 terawaţi pe oră. În acest an, consumul ar putea coborî cu 5,1%, la 51,17 terawaţi pe oră, conform bugetului de venituri şi cheltuieli al TEL. În perioada 2014 - 2017 este estimată o scădere anuală de aproximativ 4%, la 49,125 terawaţi pe oră în 2014, pentru ca în următorii doi ani să ajungă la 47,15 şi, respectiv, 45,27 terawaţi pe oră. În 2017 este estimat un consum de 43,46 terawaţi pe oră, potrivit TEL.

„Translectrica face doar transportul acestei energii, nu este cea care generează trendul de consum al ţării, dar expertiza pe care Transelectrica o are şi prin implicarea de ani de zile în analizele strategice, o face să aibă o serie de elemente de fundamentare a acestei pespective a consumului. Industriile energointensive sunt din ce în ce mai mult înlocuite cu industrii cu tehnologii de valoare adăugată", a afirmat Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, într-o întâlnire cu investitorii şi analiştii pentru prezentarea rezultatelor financiare înregistrate de companie în primul semestru.



12