Precizări în cazul tratamentului inovativ pentru pacienții cu boala Parkinson

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Precizări în cazul tratamentului inovativ pentru pacienții cu boala Parkinson

Sănătate 25 Martie 2019 / 14:48 868 accesări

În urma materialului difuzat de un post de televiziune pe data de 18.03.2019 și postat pe site-ul acesteiacu titlul “Medicul român care a descoperit o metodă inovativă de tratament pentru boala Parkinson”, articol preluat ulterior de mai multe site-uri media, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța face următoarele precizări:

Metoda inovativă de tratament care este prezentată în material a fost descoperită în Suedia acum aproximativ 20 de ani, se aplică în România de 10 ani iar în cadrul SCJU Constanța, se utilizează din anul 2017. Tot atunci, conducerea SCJU a mediatizat noua procedură, anunțând că medicul Any Docu Axelerad este coordonatorul programului pe regiunea Dobrogea, pentru județele Constanța și Tulcea, iar echipa care se ocupă de pacienții internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei” Constanța este formată din conf. dr. Docu Axelerad Any - medic primar, Neurologie, conf. univ dr. Dumitru Eugen - medic primar, secția Gastroenterologie și ș.l. dr. Luana Alexandrescu, medic primar Gastroenterologie.

Nici în comunicatul de presă transmis pe 25.05.2017 și nici în cadrul altor interviuri acordate mass-media nu s-a afirmat că metoda ar fi fost inventată sau descoperită de către medicul Any Docu Axelerad.

Totodată facem mențiunea că Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost premiat de către Inc Clinical Research pentru calitatea studiilor clinice efectuate în secția Neurologie, pentru boala Parkinson, tot în anul 2017, dar nu pentru terapia cu gel intestinal.

Redăm comunicatul de presă transmis mass-mediei pe 25.05.2017:

TERAPII NOI LA SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ “SFÂNTUL APOSTOL ANDREI ” CONSTANȚA PENTRU PACIENȚII CARE SUFERĂ DE BOALA PARKINSON

Pacienții constănțeni diagnosticați cu Parkinson au acum șansa la o viață normală. Constanța este unul dintre puținele centre din România unde a fost implementată una dintre cele mai noi metode de tratament în urma căreia simptomatologia bolii se ameliorează considerabil după primele 24 de ore de tratament. Noua procedură presupune renunțarea la medicația orală și administrarea acesteia, sub formă de gel, printr-un tub(PEG), direct in duoden.

Inițial, pacientul este evaluat clinic iar dacă toate constantele sunt bune, se inițiază intervenția. Pentru a stabili dacă pacientul răspunde favorabil la această metodă de tratament şi pentru stabilirea dozei înainte de a începe tratamentul cu un tub permanent, se recomandă un tub nazoduodenal temporar. Montarea si supravegherea tubului permanent presupune existenta unei echipe formate de medici neurologi si gastroenterologi. Procedura este minim invazivă iar perioada de spitalizare nu depășește o săptămână.

De noua metodă de tratament pot beneficia gratuit pacienții diagnosticați cu Parkinson care sunt asigurați, indiferent de vârstă . Terapia inovatoare este utilizată în doar 6 centre din țară, printre care și Constanța.

Coordonatorul programului pe regiunea Dobrogea, pentru județele Constanța și Tulcea este medicul neurolog Docu Axelerad Any iar echipa care se ocupă de pacienții internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei” Constanța este formată din Conf. Dr. Docu Axelerad Any – medic primar, Neurologie, Conf. Univ Dr. Dumitru Eugen - medic primar, secția Gastroenterologie și Ș.L Dr. Luana Alexandrescu, medic primar Gastroenterologie.

Boala Parkinson afecteaza aproximativ 1,4 % din populatia cu vârsta peste 55 ani. În România au fost diagnosticați aproximativ 72 000 de pacienți.



Ştiri recomandate

12