Dănuţ Culeţu şi Victor Popescu au intervenit pentru ca unui apropiat al prefectului să nu i se întocmească dosar penal
Patronul de la „Coral” - surprins în trafic conducînd în timp ce avea permisul suspendat pentru băutură
Duminica trecută, dis-de-dimineaţă, mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere au intrat în dispozitiv pentru fluidizarea traficului, pe bd-ul Aurel Vlaicu, în zona Oborului săptămînal. La un moment dat, unul dintre poliţişti, agentul Vasile Marchel, a remarcat un autoturism Cielo, de culoare albastră, cu nr. CT 031615, la care plăcuţele de înmatriculare nu erau montate în locurile stabilite de normele rutiere, ci erau aplicate pe parbriz şi lunetă. Conducătorul auto a fost tras pe dreapta şi i s-au cerut documentele la control. Individul, Iancu Paris, patronul pizzeriei Coral, a declarat că nu are permisul de conducere asupra lui, dar la verificarea de rutină în baza de date a Poliţiei Rutiere, agentul a costatat că permisul respectivului fusese suspendat cu trei săptămîni înainte, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Conducătorului auto i-a fost adus la cunoştinţă că este pasibil de întocmirea unui dosar penal pentru conducere fără permis şi i s-a solicitat să se deplaseze împreună cu agentul la sediul poliţiei, pentru întocmirea documentaţiei. Conştient că infracţiunea sa putea să-i provoace chiar şi o şedere după gratii, Iancu Paris s-a decis să apeleze la „artileria grea” – i-a telefonat lui Dănuţ Culeţu, prefectul judeţului, fratele celui mai bun prieten al său. Amănuntul, deloc neimportant, reiese clar din lista cu apeluri telefonice efectuate duminică dimineaţă de pe telefonul său de Iancu Paris. Din acest moment, „lanţul slăbiciunilor” a acţionat mai ceva decît în celebra schiţă a lui Caragiale...
Ordinul de muşamalizare a cazului s-a transmis telefonic, pe cale ierarhică
Pentru ca apropiatul său să nu sufere ca orice fraier pentru fapta cu implicaţii penale, dar avînd în vedere că totuşi era vorba de un caz deosebit de grav, prefectul Culeţu a considerat că trebuie să apeleze direct la artileria grea – a scos din mînecă Asul de pică de la Strehaia – comandantul poliţiei judeţului Constanţa, comisarul-şef Victor Popescu. Doleanţa nu este greu de bănuit: „iertarea de păcat” a infractorului. Victor Popescu nu a putut decît să se supună doleanţei prefectului şi a transmis solicitarea mai departe – l-a sunat pe comisarul Cristian Bratu, ofiţer în cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră şi superior al agentului Marchel, sugerîndu-i acestuia să rezolve problema. A urmat cazonul „Am înţeles, să trăiţi!” şi traficul de influenţă s-a şi transmis, tot pe cale ierarhică – Bratu a vorbit la telefon cu agentul Marchel şi i-a solicitat acestuia să „îngroape” dosarul penal încă nenăscut şi să „împacheteze” cazul cum o şti el. În aceste condiţii, agentul de circulaţie a apelat la un compromis: i-a întocmit un proces verbal lui Iancu Paris doar pentru că plăcuţele de înmatriculare ale maşinii acestuia nu erau montate în locurile prevăzute de reglementările rutiere. Şi uite-aşa, o infracţiune care este pedepsită de Codul Penal chiar cu închisoare ar fi putut fi muşamalizată. Asta dacă informaţia nu ajungea la urechea Biroului Anticorupţie Constanţa din cadrul DGA. Lucrătorii biroului au intrat pe fir şi au demarat o anchetă specifică, la doar cîteva ore după ce evenimentele se produseseră. Pe lîngă toate acestea, ar mai fi de subliniat tupeul de care a dat dovadă Iancu Paris, care, chiar dacă trecuse „la mustaţă” de un iminent dosar penal, a continuat să circule cu maşina prin oraş, duminică şi luni, încurajat, bineînţeles de intervenţiile în favoarea sa făcute de doi dintre cei mai influenţi oameni ai judeţului: prefectul şi comandantul poliţiei.
Lovitură de teatru - remuşcările îl trimit pe ţapul ispăşitor cu autodenunţul la DGA
Revenind la firul evenimentelor, trebuie subliniat că duminică la prînz, situaţia în ceea ce priveşte infracţiunea comisă de patronul de la Coral, era, în opinia lui Iancu Paris şi a protectorilor săi, sub control. Prefectul Culeţu şi fratele acestuia, Titi, erau fericiţi că reuşiseră să-şi scape prietenul de puşcărie, comisarul-şef Victor Popescu era bucuros că „percutase” în timp util şi că rezolvase criza, crescînd astfel în ochii prefectului, comisarul Bratu şi agentul Marchel erau mulţumiţi că se achitaseră de sarcină. Însă, pe agentul Marchel începuse deja să-l mustre conştiinţa, ştiind că devenise părtaş la o infracţiune. Şi mai ştia agentul că o astfel de „lucrătură”, în condiţiile în care era deja cunoscută de prea mulţi oameni, putea să „transpire” şi că, în asemenea condiţii, devine valabilă teoria conform căreia „ţapul devine ispăşitor cînd e cel mai mic în grad”. Pe de altă parte, cel care ar fi trebuit să fie cel mai cuminte şi conştient că îi „trecuse glonţul pe lîngă ureche”, Iancu Paris, se plimba nestingherit cu maşina prin oraş, cu permisul suspendat pentru băutură şi abia scăpat fără dosar penal. Situaţia s-a schimbat radical a doua zi, cînd cei de la DGA Constanţa au început să pună întrebări încuietoare prin diferite sedii ale poliţiei constănţene. A fost picătura care a umplut paharul remuşcărilor agentului Vasile Marchel – acesta a făcut un autodenunţ în care a relatat tot ce se întîmplase cu o zi înainte. În continuare, cercetările cu privire la acest caz au fost efectuate de lucrătorii DGA – Biroul Anticorupţie Constanţa. Aceştia au sesizat ulterior Parchetul Curţii de Apel Constanţa, care pe baza probelor furnizate au întocmit un dosar penal pe numele comisarului Cristian Bratu, pentru instigare la abuz în serviciu. „Buboiul” odată spart, cei de la Poliţia Rutieră nu au mai avut cum să ascundă adevărul şi i-au întocmit dosar penal lui Iancu Paris pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, formă agravată. Cercetările continuă, urmînd să fie stabilit şi gradul de implicare în cazul prefectului Dănuţ Culeţu şi şefului IJP Constanţa, comisarul-şef Victor Popescu.
Prefectul nu-l recunoaşte pe apropiatul său, iar declaraţiile poliţiştilor se bat cap în cap
Ieri după-amiază, Iancu Paris a declarat că nu are nici o problemă în legătură cu permisul de conducere, asta în condiţiile în care dosarul penal îi fusese deja întocmit. El nu a făcut nici un secret din faptul că este unul dintre apropiaţii prefectului şi prieten la cataramă cu fratele acestuia, lăudîndu-se chiar că se cunosc încă din copilărie. După ce, în timpul discuţiei cu ziariştii a încercat să pară stăpîn pe situaţie, în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că situaţia privind dosarul său penal este deja cunoscută, patronul de la Coral a izbucnit în plîns. Pe de altă parte, chestionat în legătură cu eventuala sa intervenţie în favoarea infractorului, prefectul Dănuţ Culeţu a evitat să facă vreun comentariu, invocînd că are treburi importante de rezolvat. În schimb, declaraţiile poliţiştilor se bat cap în cap. Pe de o parte, comisarul Bratu susţine că nu a fost sunat de inspectorul-şef Popescu pentru a interveni în sprijinul lui Iancu Paris şi că cel care l-ar fi sunat ar fi fost agentul Marchel. Pe de altă parte, comisarul-şef Victor Popescu - şeful poliţiei judeţului Constanţa, susţine că nu a fost apelat de prefect, dar admite că l-a sunat pe comisarul Bratu pentru ca acesta să-i transmită agentului Marchel să-şi facă datoria conform legii. În aceste condiţii, ne întrebăm cum de a aflat atît de repede şeful poliţiei de cazul lui Iancu Paris şi de ce a ţinut să se implice, fie şi prin îndemnul la respectarea legii, adresat subalternilor săi.
În aceste condiţii, aşteptăm reacţia autorităţilor de la Bucureşti, a mai-marilor prefectului şi a ministrului Blaga în legătură cu acţiunile reprezentanţilor de la Constanţa ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Agenţia de Investigaţii