Pregătiri pentru primele grupuri de turişti, la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pregătiri pentru primele grupuri de turişti, la Muzeul de Istorie

Cultură 07 Martie 2009 / 00:00 608 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, una dintre cele mai bogate instituţii muzeale din ţară, a început, deja, pregătirile pentru sezonul estival, cînd sînt aşteptate numeroase grupuri de turişti, atît români, cît şi străini. Potrivit directorului muzeului constănţean, dr. Constantin Chera, începînd cu data de 1 mai, programul de vizitare a instituţiei va fi zilnic, în intervalul orar 8.00 – 20.00. Acesta a mai declarat că o serie de agenţii turistice importante cu care colaborează muzeul au transmis, deja, programări pentru grupuri de vizitatori care vor sosi la Constanţa în cadrul croazierelor organizate pe Dunăre şi mare. Programările pentru grupurile organizate de oaspeţi sînt făcute începînd din 21 martie şi pînă la finele lunii octombrie.

Tot în vederea întîmpinării sezonului estival, specialişti ai Muzeului de Istorie din Constanţa, alături de colectivul de proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) au fost în teritoriu pentru a identifica acţiunile ce trebuie întreprinse în acest sens. Astfel, delegaţia a ajuns la Histria, pentru a lua cunoştinţă asupra necesităţilor unităţii muzeale de acolo, precum şi la Adamclisi, fiind în pregătire, de altfel, proiecte de reparaţii la Monumentul triumfal. În cursul zilei de ieri, specialişti ai CJC şi ai muzeului constănţean s-au aflat la Adamclisi pentru a identifica posibilităţile de îmbunătăţire a condiţiilor de vizitare a cetăţii, prin extinderea utilităţilor la cetatea Tropaeum Traiani: amenajarea unor alei, conservarea primară a unor monumente de pe cuprinsul cetăţii, a zidului de incintă, amenajarea căilor de acces. De asemenea, zilele trecute, acelaşi colectiv de proiecte al CJC s-a interesat şi de situaţia cetăţii Capidava, unde sînt prevăzute lucrări asemănătoare. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Constanţa, dr. Constantin Chera, aceste proiecte urmează să fie prezentate spre finanţare la autorităţile care se ocupă de repartizarea fondurilor europene.

În ceea ce priveşte Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, în această perioadă continuă lucrările de reabilitare a expoziţiei permanente a instituţiei. Acţiunea de modernizare - reparaţiile, reamenajarea spaţiului expoziţional - se desfăşoară, în prezent, la etajul I al clădirii, cu fonduri extra-bugetare.

Pasionaţii de istorie care vor trece pragul muzeului de la malul mării, în aceste zile, vor putea admira o expoziţie foto-documentară temporară, dedicată civilizaţiei vechiului Egipt, care îşi va închide, însă, porţile, chiar în acest weekend. Săptămîna viitoare, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa va fi vernisată o altă expoziţie foto-documentară, care va aduce în atenţie cetăţile antice din Dobrogea.



12