Lungmetrajul „Carol I\", de Sergiu Nicolaescu, va avea premiera de gală la CinemaPro din capitală, în această sîmbătă, cînd va fi lansat, de asemenea, DVD-ul cu acest film. Cu o zi înainte de gală, filmul „Carol I\" va fi difuzat la cinematografele Union şi The Light din Bucureşti.
Acţiunea filmului se petrece în vara anului 1914. La 75 de ani, regele Carol I, întemeietorul României moderne, trăieşte retras în castelul Peleş, avînd-o alături pe regina Elisabeta, soţie devotată şi prietenă de suflet. Monarhul înfruntă cu sobrietate suferinţele fizice ale bătrîneţii, însă acestea nu sînt nimic pe lîngă frămîntările sale morale. Carol I este într-o poziţie dificilă: onoarea şi rădăcinile de familie îi dictează să intre în război alături de Germania şi Austro-Ungaria, opinia publică cere ca ţara să rămînă neutră. Bătrînul rege îşi joacă ultima carte în Consiliul de Coroană, încercînd să îi convingă pe reprezentanţii poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale.
Acesta este unul dintre puţinele filme din cinematografia românească în care Carol I apare ca personaj, celelalte două fiind „Independenţa României\" (1912, actor Aristide Demetriade, regia Grigore Brezeanu) şi „Restul e tăcere\" (2007, actor Alexandru Hasnas, regia Nae Caranfil). O producţie a MediaPro Pictures, „Carol I\" a fost filmat în vara anului trecut.
Rolul lui Carol I este jucat de Sergiu Nicolaescu, Marina Procopie interpretează rolul reginei Elisabeta, în timp ce rolul reginei Maria a revenit Andreei Măcelaru Şofron. Filmul marchează o premieră în cinematografia românească - acelaşi actor joacă la vîrste diferite acelaşi personaj, în două filme distincte: Sergiu Nicolaescu a jucat rolul regelui Carol I atît în „Pentru patrie\" (1977, regia Sergiu Nicolaescu), cît şi în „Carol I\" (2009).
Tot începînd de sîmbătă, va fi disponibil în librării volumul „Carol I\", editat de Rao. Cartea este semnată de Ion Bulei, Stelian Ţurlea, Sergiu Nicolaescu şi Emil Slotea şi este un ghid vizual al unei fascinante epoci istorice. Pe lîngă o amplă prezentare a României sub domnia lui Carol I, cartea mai cuprinde peste 50 de imagini de arhivă, instantanee din timpul filmărilor, un interviu cu Sergiu Nicolaescu şi note de producţie ale regizorului.