Prelungirea Brexit? Inacceptabilă! Vin alegerile europene!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber

Prelungirea Brexit? Inacceptabilă! Vin alegerile europene!

Externe 07 Martie 2019 / 16:55 627 accesări
Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber, a subliniat joi că nu poate accepta o prelungire a procesului de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, ţinând cont de apropierea alegerilor europene, prevăzute pentru 23-26 mai, arată agerpres.ro. „Brexitul va fi pe agenda viitorului Consiliu European, asta este clar. Nu sunt dispus pentru a discuta niciun fel de prelungire a procesului Brexit pentru că problema noastră acum nu este timpul. Am investit deja aproape 3 ani în discuţii. Problema noastră este să avem o clarificare din partea Regatului Unit. (...) Vreau să subliniez că nu pot accepta să vorbim despre un proces de prelungire ţinând cont că se apropie alegerile europene. Când o ţară părăseşte UE, ea nu poate avea un cuvânt de spus despre dezvoltarea viitoare a acestui continent. De aceea, participarea Regatului Unit la alegeri (europene, n.red.) este, pentru mine, de neconceput şi, astfel, le spun prietenilor britanici că timpul expiră şi că trebuie să îşi clarifice'' poziţia, a afirmat candidatul PPE la postul de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, într-o conferinţă de presă în cadrul reuniunii Biroului grupului PPE din Parlamentul European.

Prim-ministrul britanic Theresa May încearcă să obţină noi garanţii privind acordul de retragere, în speranţa că el va fi adoptat până la 12 martie de parlamentul britanic, care l-a respins masiv în ianuarie.

Clauza "backstop" (plasa de siguranţă) se află în centrul acestor discuţii. Acest dispozitiv a fost conceput pentru a se evita reinstalarea unei frontiere fizice între Republica Irlanda - stat membru al UE - şi provincia Irlanda de Nord astfel încât să fie menţinute acordurile de pace din 1998 şi, în ceea ce-i priveşte pe europeni, integritatea pieţei unice.

Mecanism care ar urma să se aplice numai în ultimă instanţă, dacă nicio altă soluţie nu este identificată, acesta menţine Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai strânsă cu normele UE pentru Irlanda de Nord.

Londra se teme însă că "backstop"-ul ar putea împiedica Marea Britanie să ducă o politică comercială independentă şi să rămână pe termen nedefinit blocată în acest dispozitiv.



12