SĂPTĂMÂNA CANCERULUI DE COL UTERIN. A 4-a ediţie a Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (European Cervical Cancer Prevention Week – ECCPW) - eveniment anual pan-european organizat de Asociaţia Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (European Cervical Cancer Association - ECCA) a avut loc anul acesta în perioada 24 – 30 ianuarie. GlaxoSmithKline (GSK) este una dintre companiile care a sprijinit iniţiativele ECCA în România, considerând că este important ca toate femeile să beneficieze de o cât mai bună înţelegere a felului în care cancerul de col uterin poate fi prevenit, deoarece fiecare femeie activă sexual este supusă riscului de a se îmbolnăvi. Astfel, mesajul ECCPW de anul acesta este “Protecţie împotriva cancerului de col uterin? Există o femeie care te poate ajuta. TU”.
RECOMPENSE. În cadrul evenimentului au fost prezentate patru proiecte de prevenire a cancerului de col în România, două dintre acestea fiind cele propuse pentru premiile ECCA Pearl of Wisdom 2010 - proiecte recompensate cu două premii de către asociaţia europeană de profil, în cadrul acţiunii găzduite de sediul Parlamentului European de la Bruxelles. Distincţiile European Cervical Cancer Association (ECCA) au revenit Programului pilot pentru implementare progresivă a screening-ului citologic de tip oportunist în Transilvania, dezvoltat de Institutul Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj, şi proiectului “Unitatea mobilă pentru screening de cancer de sân şi de col uterin din România”, derulat de Fundaţia Renaşterea pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură. Potrivit directorului ECCA, dr. Philip Davies, premiile sunt acordate organizaţiilor care, fără niciun interes, au manifestat o implicare în scopul reducerii la nivel naţional a cancerului de col uterin. “Suntem foarte bucuroşi că în România există astfel de inţitiative excepţionale, mai ales că România are una dintre cele mai mari rate de incidenţă a acestei boli din Europa, iar prevenirea cancerului de col uterin trebuie să fie o prioritate pentru guvernul său”, a spus Davies. El a mai spus că programele de screening sunt eficiente, ele putând chiar să prevină până la 80% din cancerele de col uterin. Premiile pentru prevenirea cancerului de col uterin sunt un eveniment anual menit să evidenţieze efortul şi implicarea unor instituţii şi persoane din întreaga Europă pentru creşterea nivelului de informare asupra cancerului de col uterin şi a felului în care poate fi prevenit. De asemenea, premiile fac parte din campania Pearl of Wisdom pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin - care se adresează femeilor, personalului medical, guvernanţilor, autorităţilor medicale şi jurnaliştilor, pentru creşterea informării asupra prevenirii cancerului de col uterin prin programe de screening citologic şi vaccinare anti/HPV, militând pentru implementarea echitabilă a acestor programe şi încurajarea beneficiarilor.
ÎN ROMANIA, ŞASE FEMEI CONTINUĂ SĂ MOARĂ ÎN FIECARE ZI DIN CAUZA CANCERULUI DE COL UTERIN, ACESTA FIIND PRINCIPALA CAUZĂ DE MORTALITATE PRIN CANCER LA FEMEILE CU VÂRSTE ÎNTRE 15 ŞI 44 DE ANI. PESTE 2000 DINTRE ROMÂNCELE DIAGNOSTICATE CU ACEASTĂ FORMĂ DE CANCER MOR ÎN FIECARE AN
“Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate publică şi este tratată ca o prioritate de multe ţări din întreaga lume. În ţara noastră, riscul de deces prin acest tip de cancer este de 6,3 ori mai mare decât în restul Europei. De aceea este important ca femeile din România să fie informate asupra modalităţilor de prevenire a acestei maladii”, spune directorul Public Health şi Corporate Affairs, GSK România, Ciprian Marcu. Medicii vorbesc despre importanţa controalelor periodice, despre testele pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. “Este un cancer care nu apare peste noapte, există o perioadă lungă de instalare, aşa că testele de depistare a cancerului de col uterin sunt obligatorii”, a declarat vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, totodată preşedinte al Comisiei de Obstetrică Ginecologie şi şeful Maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica. Pe de altă parte, oficialul a făcut referire şi la vaccinarea anti/HPV, pe care o consideră binevenită. “S-a demonstrat că vaccinul este foarte eficient împotriva infecţiei care duce la apariţia bolii. S-a văzut că vaccinul nu are efecte secundare notabile. Cât priveşte decesele despre care s-a tot spus, grupurile de experţi au demonstrat că nu au legătură cu vaccinul”, a mai completat profesorul.