Premieră aniversară la Teatrul de Stat, în cinstea actriţei Maria Lupu Vasilescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premieră aniversară la Teatrul de Stat, în cinstea actriţei Maria Lupu Vasilescu

Cultură 07 Octombrie 2009 / 00:00 3331 accesări

Cunoscuta şi apreciata actriţă a Teatrului de Stat Constanţa, Maria Lupu Vasilescu, sărbătoreşte, la finele acestei săptămîni, 30 de ani de carieră artistică şi 50 de ani de viaţă. Dublul moment aniversar va fi marcat la Teatrul de Stat, în această sîmbătă, de la ora 19.00, prin prezentarea, în premieră, a spectacolului „Să ne răzbunăm, iubito!”, de Georges Feydeau, din a cărui distribuţie face parte şi artista care a încîntat publicul spectator de la malul mării prin calităţile interpretative multiple, de actriţă, cîntăreaţă şi dansatoare. În piesa de teatru realizată de Teatrul de Stat Constanţa, în colaborare cu Fundaţia FANTASIO şi montată de Felicia Dalu - cea care, de altfel, semnează şi adaptarea -, vor mai evolua: Mihai Sorin Vasilescu, Eugen Mazilu, Dan Cojocaru, Liliana Bărăscu/ Laura Iordan, Mirela Pană, Adrian Dumitrescu, Cosmin Mihale. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu.

Una dintre cele mai apreciate actriţe ale Teatrului de Stat Constanţa, Maria Lupu Vasilescu, s-a născut pe 11 octombrie 1959, în comuna Mihai Bravu din judeţul Giurgiu. De la debutul său pe scenă, care s-a petrecut în anul 1979 şi pînă în prezent, Maria Lupu Vasilescu se poate mîndri cu o activitate profesională de excepţie, care a cuprins zeci de spectacole susţinute pe scena de la malul mării, dar şi apariţii în emisiuni TV de divertisment sau în filme. Ca angajată a Teatrului de Păpuşi Constanţa, Maria Lupu a fost distribuită în peste 40 de premiere regizate de Andrei Belgrader, Claudiu Cristescu, Ştefan Lenkisch, Silviu Purcărete, Kovacs Ildiko, Margareta Niculescu, Cristian Pepino, Mona Chirilă. „Maria Lupu a devenit actriţă a Teatrului de Păpuşi Constanţa în urma unui concurs, în anul 1979. Pînă atunci, jucase în spectacole de teatru de amatori, pregătite de actorul Emil Sassu de la Teatrul Dramatic Constanţa. Mai tîrziu, a urmat cursuri de mînuire la CSPC din Ministerul Culturii. Înzestrată cu un glas cu calde tonalităţi, cu prezenţă scenică, cu sensibilitate, a interpretat roluri diverse, compoziţii, roluri pe viu, roluri principale în spectacolele Ursuleţul Winnie Pooh, Varietăţi, Inimă rece, Sperietoare de piţigoi”, spun Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian, în volumul pe care îl semnează, „Thalia ex Ponto”, apărut la Editura Muntenia & Leda, în 2001.

La Teatrul Dramatic Constanţa, Maria Lupu Vasilescu a jucat cu succes în „Hecuba” (1982), în regia lui Silviu Purcărete, „Oedip” (1986), în regia lui Andrei Mihalache şi Dominic Dembiski, „Troia în flăcări” (1987) - regia Andrei Mihalache. La Teatrul de Revistă „Fantasio”, artista s-a afirmat în spectacole create de: Constantin Dinischiotu, Alexandru Darian, Andrei Mihalache, Geo Saizescu, Aurel Storin, Ion Sapdaru, Lucian Iancu, Horia Moculescu. Dintre acestea amintim: „Să trăiască răposata”, „Love story în lift”, „Zaraza de la Alcazar”, „Grevă la Fantasio”, „Dragostea şi tranziţia”, „Se caută un mincinos”, „Al doilea glonţ”, „Cheia succesului”, „Falstaff story”, „Nimeni nu ne vrea”, „Cazino Fantasio”, „Să vezi şi să nu crezi”, „Hotel Fantasio”, „Am pierdut ultimul tren”, „Pudra de talk-show”, „Sfînt şi păcătos”, „Săracu’ Gică”, „Ambulanţa veseliei”. Pe scena Teatrului Naţional Constanţa, Maria Lupu a cucerit din nou publicul, în spectacole ca: „Interesul general”, în regia Feliciei Dalu, „Îndrăgostiţii din Ancona” - regia Andrei Mihalache, „Îmblînzirea scorpiei” - regia Paul Bargetto, „Bună seara, domnule Wilde!” - regia Bogdan Caragea, „Şatra” - regia Beatrice Rancea, „Spălăm copilul sau facem altul?” - regia Vincent Masterpaul, „Serenada şi Vulpea filizof” - regia Paul Bargetto. În cadrul Teatrului de Stat Constanţa, actriţa a evoluat cu succes în „Scaiul” - regia Ion Lucian şi „Pescăruşul” - regia Ioan Cărmăzan. Însă nu doar scena teatrală a fost locul unde talentata artistă a putut fi urmărită de public, acesta avînd apariţii şi în filme - „Mijlocaş la deschidere”, în regia lui Dinu Tănase, „Somnul insulei” - regia Mircea Veroiu -, precum şi în emisiuni de divertisment la: Radio Bucureşti, Radio Constanţa, Televiziunea Română, Televiziunea Pellin, Antena 1, Prima TV, Pro TV, Neptun TV. Talentul său incontestabil a fost răsplătit, de-a lungul timpului, cu aplauze din partea publicului şi premii decernate de juriile festivalurilor de gen, Maria Lupu Vasilescu cîştigînd Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, la ediţiile din 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 şi 1999.



12