Premieră chirurgicală națională!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premieră chirurgicală națională!

Sănătate 27 Ianuarie 2016 / 16:47 1338 accesări

Viața unei fetițe de 3 ani și 9 luni (Maria Bucuroiu) a atârnat mult timp de un fir de ață. Familia era de-a dreptul disperată că micuța își poate pierde viața în orice moment, suferind de o boală cardiacă ce îi putea aduce moarte subită. A trecut prin mai multe episoade de stop cardiorespirator: iunie 2015, octombrie 2015, la care se adaugă o sincopă recentă în noiembrie 2015. Le-a fost extrem de greu să stea la căpătâiul copilului și să îl păzească în permanență. Au apelat la ajutorul doctorilor, atât în țară, cât și în străinătate, însă fără prea mari rezultate. În plus, soluțiile erau extrem de costisitoare, de ordinul zecilor de mii de euro.

Prin eforturile Asociației “Salvează o inimă”, condusă de Vlad Plăcintă, care a suportat parțial cheltuielile, și datorită profesionalismului unei echipe de medici de la un spital privat din Capitală - Monza (singura unitate medicală privată din România specializată pe activitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică), fetița va trăi o viață aproape normală. În premieră națională, copila a beneficiat de o implantare extracardiacă a unui defibrilator cardioverter epicardic cu sondă de defibrilare subcutanată. Din echipă au făcut parte doctorii Mircea Cotul (medic primar chirurgie cardiovasculară), Radu Vătășescu (medic primar cardiolog, aritmologie și electrofiziologie), Antonela Mureșan (medic primar anestezie și terapie intensivă, toți cu o experiență considerabilă în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiace la copilul mic).

Potrivit specialiștilor, defibrilatorul cardioverter implantabil (ICD) reprezintă în prezent singurul tratament eficient în cazul pacienţilor cu risc de moarte subită cardiacă (MSC). Acest dispozitiv este capabil să depisteze apariția unor tulburări grave ale ritmului cardiac - tahicardie ventriculară (TV) sau fibrilație ventriculară (FV) - și să emită ulterior stimuli electrici care să întrerupă aritmia mortală, salvând în acest fel viața pacientului. Datele statistice arată că anual, în Europa, se înregistrează aproximativ 550.000 de decese cauzate de MSC. Majoritatea dintre acestea ar fi putut fi prevenite prin implantarea la timp a unui defibrilator cardiac. Din păcate, în țara noastră, terapia cu ICD se adresează exclusiv adultului și unui număr redus de pacienți, din cauza preţului ridicat al aparatului şi lipsei de informare a populației, dar şi a personalului medical, cu precădere la nivelul structurilor medicale bazale.

Citește și:

Copil salvat la Spitalul Județean cu o tehnică rară în lume!



12