Partidul eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS, conservator) a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare de duminică, cu 37,6% din voturile exprimate, ceea ce-i oferă o majoritate absolută în noul Parlament, o premieră de la căderea comunismului, în 1989, relatează DPA. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei Electorale de Stat, Wojciech Hermelinski. Această victorie înseamnă că PiS va putea, pentru prima dată din 1989 încoace, să guverneze singur. Alegerile de duminică au pus capăt celor opt de guvernare a Platformei Civice (PO, liberali). PO, condus de premierul în exerciţiu, Ewa Kopacz, a obţinut 24% din voturile exprimate duminică, potrivit acestor rezultate parţiale. Conform unei proiecţii Ipsos publicate luni, PiS şi candidata sa la postul de premier, Beata Szydlo, urmează să obţină 232 din cele 460 ale Seimului (Camera inferioară a Parlamentului) iar PO 137. În urma scrutinului de duminică, niciun partid de stânga nu a intrat în noul Parlament, o altă premieră în tranziţia către democraţie a acestui ex-satelit al fostei Uniuni Sovietice. Cinci partide au reuşit să treacă pragul de acces în Parlament. Celelalte trei sunt mişcarea conservatoare Kukiz, care poartă numele fondatorului ei, fostul rocker Pawel Kukiz, şi care a obţinut 8,8% din voturile exprimate; Partidul Modern (neoliberal), cu 7,6%, şi Partidul Ţărănesc (PSL), cu 5,1% din voturile exprimate. Mişcarea naţionalistă Korwin (extremă dreapta) nu a reuşit să treacă pragul de 5% pentru a intra în noul Legislativ.
Partidul conservator al lui Szydlo a promis în campanie, între altele, să le dea bani familiilor şi pensionarilor, să lanseze un program de creare de locuri de muncă pentru tineri şi să scadă vârsta de pensionare, pe care Guvernul PO a crescut-o la 67 de ani. Politicienii PiS s-au opus în mod clar acceptării de migranţi musulmani, înainte de alegeri, declanşând temeri că Polonia ar putea deveni mai puţin cooperantă în cadrul negocierilor de la nivelul UE vizând să stabilească o abordare unitară în actuala criză a migraţiei. Victoria PiS a declanşat temeri cu privire la o răcire a relaţiilor dintre Polonia şi vecinii săi. Kaczynski a criticat frecvent Germania şi pe Merkel în perioada în care a fost premier (2006-2007). De asemenea, el a spus că Polonia ar fi mult mai mare dacă forţele germane nu ar fi ucis atât de mulţi polonezi în al Doilea Război Mondial. Însă un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a respins speculaţiile cu privire la trezirea la viaţă a unor mai vechi tensiuni. El a declarat că cele două ţări sunt aliaţi apropiaţi şi că numeroşi polonezi trăiesc în Germania şi par să se simtă bine acolo unde se află.
Noul Parlament polonez urmează să se întrunească până pe 24 noiembrie, pentru a forma un guvern, care trebuie să depună jurământul cel mai târziu pe 8 decembrie.
Citește și:
Câștigătorii alegerilor parlamentare din Polonia vor să taxeze băncile cu 0,39%