Procurorii DNA se grăbesc foarte tare să pună punct dosarului privind presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal (CMZ), care trenează de aproximativ doi ani și jumătate. Altfel nu se explică de ce reprezentanții DNA au cerut instanței Curții de Apel Constanța ca Nicușor Constantinescu să fie audiat, în 18 aprilie, la Sanatoriul Balnear Techirghiol, unde președintele Consiliului Județean Constanța (CJC) se recuperează după o intervenție chirurgicală suferită la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. Solicitarea a fost formulată de procurorul care a instrumentat cazul, Andrei Bodean, iar în cinci minute, judecătorii Dan Iulian Năstase și Andreea Ianca au încuviințat cererea DNA. Practic, în urma deciziei de joi a instanței, conducerea Sanatoriului din Techirghiol este obligată să amenajeze, în numai patru zile, o sală, unde ar trebui ca președintele CJC să fie audiat de către cei doi judecători, Dan Iulian Năstase și Andreea Ianca.
PREMIERĂ Avocatul Marius Mocanu, unul dintre apărătorii șefului CJC, a declarat pentru „Telegraf“ că, din informațiile pe care le deține, este pentru prima dată când, în județul nostru, un proces se desfășoară într-o altă sală decât cea de judecată. „Există corespondent în procedura penală ca, în anumite situații de excepție, o ședință de judecată să se desfăşoare și în alte locuri unde se află cel acuzat. Teoretic, această solicitare este legală, dar în practică se admite foarte rar. În cazul lui Constantinescu exista posibilitatea fixării unui termen normal, după ce acesta iese din sanatoriu. Cert este că va fi o premieră pentru județul Constanța. Vom vedea în ce măsură vor putea fi asigurate toate condițiile de judecată la Techirghiol, mai ales că trebuie să fie un proces în toată regula, cu toate părțile prezente, plus publicul”, a spus Mocanu.
REFUZURI CONSTANTE Cei doi judecători au fost extrem de receptivi la solicitarea DNA. În schimb, nu au tratat cu aceeași bunăvoință solicitările apărătorului lui Constantinescu. Magistrații au respins joi cererea avocatului Marius Mocanu privind audierea lui Constantinescu după 30 aprilie, când șeful CJC ar fi fost externat din sanatoriu. De altfel, judecătorii Dan Iulian Năstase și Andreea Ianca au refuzat constant, în ultima perioadă, să accepte numeroase cereri înaintate de apărătorii președintelui CJC, printre care mai multe probe-cheie definitorii pentru apărarea lui Constantinescu. Printre solicitările respinse de cei doi magistrați se numără cea privind efectuarea unei expertize medico-legale, în vederea suspendării temporare a procesului, din motive medicale. Decizia a fost considerată cel puțin ciudată, în condițiile în care nici procurorii nu s-au opus.
Referitor la decizia de joi a magistraților, președintele CJC, Nicușor Constantinescu, a declarat că, deși avocatul său a depus documente medicale care atestă faptul că trebuie să urmeze proceduri de recuperare după operația de la șold, judecătorii nu au ținut cont de acte. „Nu au ținut cont nici când eram în SUA. Judecătorii își dădeau cu părerea dacă sunt sau nu sunt bolnav de cancer și dacă documentele apostilate de medicii americani sunt valabile sau nu. Aceeași judecători își dădeau cu părerea despre starea mea de sănătate. Fie că ești judecător, fie că ești procuror, nu poți să te substitui unui medic. Decizia de joi îmi aduce aminte de acele judecăți cetățenești din întreprinderile comuniste, unde se găsea un țap ispășitor și era anchetat în fața maselor”, a spus Constantinescu. De asemenea, președintele CJC i-a acuzat pe judecători că au respins apoape toate solicitările pe care le-a făcut în acest dosar. „Este incredibil ce au hotărât judecătorii Năstase și Ianca la cererea procurorului Bodean, același care a intrumentat aceste abuzuri împotriva mea din 2014. Domnia sa vrea să se bage în seamă și să finalizeze acest abuz. Care este această urgență să faci circ într-un sanatoriu în care sunt peste 1.000 de oameni din toată România, bolnavi cronici, bolnavi cu puține șanse de recuperare?!”, a precizat Constantinescu. El a spus că Justiția nu înseamnă procuratură care este numită politic. „Hai să ne înțelegem! Justiția înseamnă judecători și nu judecători șantajați. Câmp de lucru tactic, cum spune generalul Dumbravă, șeful Juridicului SRI. Astea sunt instanțele de la Curtea de Apel Constanța. Am făcut și o plângere penală împotriva celor doi judecători. Să răspundă, la un moment dat, pentru abuzurile pe care le fac împotriva mea. Că dacă le fac împotriva mea, mâine se fac împotriva oricărui cetățean”, a afirmat președintele CJC.