Premieră națională - Registrul Gemenilor Români. Studii de genetică comportamentală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
UBB Cluj

Premieră națională - Registrul Gemenilor Români. Studii de genetică comportamentală

Ştiință 21 Noiembrie 2016 / 18:37 1221 accesări

Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive al Facultății de Psihologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a lansat, în premieră națională, Registrul Gemenilor Români, cu scopul de a derula cercetări și studii de genetică comportamentală. Șeful Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive al Facultății de Psihologie din cadrul UBB Cluj-Napoca, Andrei Miu, a declarat, luni, presei că studiile gemelare ajută specialiștii să înțeleagă în ce măsură diferențele interindividuale, precum personalitatea, inteligența, reactivitatea emoțională și riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate și sunt modelate de mediu. ”Am lansat Registrul Gemenilor Români, primul de acest fel la nivel național, care este o arhivă, o bază de date în care sperăm să se înscrie cât mai mulți gemeni din România care doresc să participe la cercetări de genetică comportamentală. Cercetările în acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamentală este un domeniu de frontieră care se ocupă cu studierea contribuției genelor și mediului la ceea ce face diferența între oameni. Studiile gemelare ne ajută să înțelegem în ce măsură diferențele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligența, reactivitatea emoțională și riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate și sunt modelate de mediu. Dacă vrem ca România să progreseze cu cercetarea în acest domeniu foarte competitiv, de ultimă oră, avem nevoie de un astfel de registru”, a spus Miu.

Gemeni de toate vârstele şi felurile

Potrivit acestuia, studiile gemelare presupun eșantioane mari, de sute sau mii de perechi de gemeni care trebuie să aibă diferite caracteristici, să fie atât gemeni monozigoți, adică identici, cât și dizigoți, adică neidentici, dar care să aibă același sex. ”Registrul ne permite să identificăm, să înregistrăm gemenii din România dispuși să participe la studii gemelare. Sperăm să includem, în prima fază, în decursul unui an, câteva sute de perechi de gemeni, care să se înscrie în registru, după care vom începe studii specifice. Suntem interesați, pentru început, de gemeni adolescenți și adulți, iar ulterior vom trece și la înregistrarea copiilor. Toate datele stocate sunt anonime și confidențiale. Este un proiect pe termen lung, de anvergură națională, sperăm să convingem gemenii din toată țara să se înscrie. Astfel de registre gemelare sunt în multe țări, inclusiv în cele din jurul României, dar și în SUA sau Australia. În total, sunt peste 1,5 milioane de gemeni care au acceptat să servească știința și să participe la astfel de cercetări”, a mai spus Andrei Miu. Acesta a adăugat că studiile gemelare care vor fi derulate la Cluj-Napoca se vor focaliza, în principal, asupra emoțiilor la om și asupra mecanismelor biologice implicate în generarea emoțiilor. ”Folosim metode din neuroștiințele cognitive pentru a studia ce se întâmplă în creier și corp atunci când trăim emoții. Rezultatele studiilor vor fi explicate participanților și apoi publicate. Ceea ce aflăm pe gemeni e valabil și extrapolat la populația generală, pentru că gemenii fac parte din populația generală, dar au două caracteristici importante de care oamenii de știință profită pentru a măsura contribuția genelor și mediului. Una este că gemenii sunt concepuți și se dezvoltă intrauterin în același timp, mediul prenatal fiind identic, ceea ce nu se poate spune despre frații din sarcini singulare și care se nasc la decalaj în timp, iar a doua caracteristică este că avem două varietăți de gemeni - monozigoți, identici din punct de vedere genetic, cu ADN identic, și dizigoți, gemeni pe jumătate similari. Gemenii sunt unici pentru cercetările de genetică comportamentală”, a afirmat șeful Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive al Facultății de Psihologie din cadrul UBB.

La rândul său, Mirela Bîlc, membră în echipa Registrului Gemenilor Români, a declarat că gemenii care doresc să se înscrie în Registrul Gemenilor Români vor completa și un pachet de chestionare privind trăsăturile psihologice și caracteristicile biomedicale pentru a se putea obține un profil general al lor. ”Vom încerca să identificăm caracteristici de personalitate, în ce măsură preferă activitățile cu alți oameni. Apoi vom dori să aflăm date despre înălțimea lor, greutatea, probleme medicale curente. Ulterior vom reuși să creăm un profil general al lor, care este util cercetătorilor”, a spus Bîlc.

La nivel național, se înregistrează 32 de gemeni la 1.000 de nou-născuți, din care o treime sunt gemeni monozigoți.



12