Premieră românească Judecător CCR urmărit penal de DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nașu' - judecător constituțional Finu' - proxenet cinstit

Premieră românească Judecător CCR urmărit penal de DNA

Eveniment 23 Ianuarie 2015 / 00:00 1482 accesări

BUSINESS PRIN INTERPUȘI Imaginea Curții Constituționale a României (CCR), deja șifonată în mandatele prezidențiale ale lui Traian Băsescu de numeroase acuze de partizanat politic, are din nou de suferit. De data asta, unul dintre membrii CCR, Toni Greblă, este în vizorul DNA, care a început urmărirea penală pe numele lui într-un dosar în care, printre altele, judecătorul constituțional este acuzat de trafic de influență. Loviturile pentru imaginea lui Greblă, care în ochii multora era impecabilă până ieri dimineață - acesta fiind și unul dintre motivele pentru care fostul senator a ajuns membru al CCR -, au curs una după alta. Acuzele formulate de procurorii anticorupție variază de la unele ce par neserioase și forțate, la prima vedere, la unele extrem de severe. La primul capitol, Greblă este acuzat că ar fi primit drept foloase necuvenite în campania electorală din octombrie 2012 "şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale". Și încasarea a 1.200 lei drept contravaloare a două rochii care ar avea-o ca destinatară pe soția judecătorului CCR este o "faptă" care mai degrabă stârnește zâmbete decât să atragă oprobriul public. În dosar sunt enumerate și fapte grave, care aduc a incompatibilitate, fals în declarația de avere și trafic de influență. Procurorii susțin că Greblă ar fi continuat "ocult sau prin interpuși" să se comporte, atât când era senator, cât și după numirea ca judecător CCR în 2013, ca administrator, director general sau asociat în cadrul unei firme cu profil agricol din comuna Teleşti, satul Şomăneşti - județul Gorj (care include un teren al soacrei lui Greblă, împroprietărită pe când actualul judecător CCR era prefect al județului), și la firma SC Electra Balistic SRL (în care fiii săi au câte 2%).

FINU' NU-I AFACERIST, E HOȚ ȘI PROXENET CINSTIT Dar cea mai gravă lovitură pentru imaginea lui Greblă este asocierea lui cu finul Ion Bîrcină, controversat om de afaceri gorjean de etnie rromă, și el adus la DNA ieri, care a fost condamnat la închisoare, în primă instanță, într-un dosar în care este acuzat că a dat șpăgi grase pentru contracte la fel de supraponderale cu statul. Finul i-ar fi dat nașului și banii pentru rochiile doamnei Greblă, dar și un BMW X5, în folosință gratuită, în schimbul unor intervenții în favoarea firmelor lui Bârcină. Pare-se că familia Băsescu, cunoscută pentru strânsele legături cu clanul lui Bercea Mondial, a lansat o modă privind încuscrirea dintre politicieni de rang înalt cu familii de țigani care au mari probleme cu Justiția. Ieri, la DNA, Ion Bîrcină nu s-a dat în lături de la a se comporta la fel ca Bercea când a dat ochii cu presa. A susținut senin că el nu știe de nicio afacere, aruncând în loc de "sunt nevinovat" o alegație extrem de ciudată. "Nu avem nicio afacere. Nașu' nu se pricepe la afaceri. Trimit țigăncile la furat, la ghicit, la produs, vreți altceva? Noi suntem proxeneți, ne ducem, furăm, facem altceva", a spus Bîrcină, ca și cum a fi proxenet și "manager" printre hoți ar reprezenta ocupații extrem de cinstite și legale. În același dosar a fost adus la DNA și generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, care este acuzat că a colaborat din 2014 cu Greblă și Bîrcină pentru intermedierea unor activități de export de produse agricole către Rusia.

REACȚII Urmare a periplului organizat la DNA ieri, CCR a comunicat că judecătorul Toni Greblă poate fi urmărit penal, dar pentru arestare sau trimitere în judecată este nevoie de aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaților/Senatului sau a președintelui țării. Dacă va fi trimis în judecată, Greblă va fi suspendat automat din funcție, urmând a-și relua poziția dacă va fi achitat. Pe de altă parte, avocatul Lucian Bolcaș a dezavuat maniera în care procurorii au tratat cazul Greblă, subliniind riscurile care survin acestui gen de abordare: "Este adevărat, cel care a săvârșit asemenea fapte, dacă se dovedește că le-a săvârșit, nu este demn de aceste funcții, dar în primul rând trebuie respectată funcția pe care o are omul. Această nerespectare a funcției întărește ideea că nu există nicio autoritate de demnitate în afară de DNA". Culmea, în ultimele zile, asistăm la o frenezie a acțiunilor DNA. În urmă cu două zile au fost mişcări în cazul fostului ministru de Interne Cristian David, iar ieri, pe lângă persoanele citate în dosarul Greblă au fost chemați și alți doi deputați, Iulian Iancu și Lucian Șova. Ciudat sau nu, frenezia procurorilor a venit la aproape o săptămână după ce în presă au fost lansate acuzații că la DNA se doarme după sforțările din campania electorală.

Cine este finul lui Toni Greblă

Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, este unul dintre cei mai cunoscuți  oameni de afaceri de origine rromă din Gorj, iar procurorii DNA au suspiciuni că judecătorul CCR Toni Greblă, nașul fiicei lui Ion Bîrcină, ar fi intervenit în derularea unor afaceri. Bîrcină a fost condamnat în 2013 la 4 ani de închisoare cu executare. Acesta a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat că în perioada 2010-2011, alături de alte trei persoane, a încercat să dea mită fostului președinte al ANRE și parlamentar UDMR Olosz Gergely, scrie gorjtv.ro. Firma lui Goeru primea de la Agenția Națională de Reglementare contracte pentru vânzarea energiei, iar în schimbul favorurilor, șeful ANRE primea șpagă. Instanța a decis confiscarea sumelor de 384.000 de euro şi de 400.000 de lei, bani ce ar fi reprezentat mita oferită parlamentarului. În acel dosar, șeful ANRE a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Decizia nefiind definitivă, inculpații au făcut recurs, astfel că, în luna iulie 2014, procesul de corupție în care este inculpat Ion Bîrcină a fost reluat  la Curtea de Apel București. Judecătorul CCR Toni Greblă este nașul de cununie al fiicei lui Ion Bîrcină. De asemenea, Ion Bîrcină mai are un fiu, Paul Bîrcină, acesta fiind condamnat într-o primă instanță, în 2013, la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor. Fiul lui Bîrcină a fost implicat într-un conflict desfăşurat într-un club din Târgu Jiu, în urma altercaţiei, un bărbat de 37 de ani, din municipiu, fiind înjunghiat.



12