În Sala de spectacole a Teatrului Naţional Constanţa sînt aşteptaţi, în această seară, începînd cu ora 18.30, importanţi critici de teatru din România, precum Magdalena Boiangiu, Mircea Murariu, Mihaela Mihailov, Doru Mareş, Marius Zarafescu, alături de selecţionerii Festivalului Naţional de Teatru şi de toţi cei interesaţi de fenomenul teatral de la malul mării, pentru a urmări cea mai nouă producţie a stagiunii 2006-2007. Este vorba despre premiera oficială a piesei “Inimi cicatrizate“, în regia lui Radu Afrim şi care va reprezenta, cu siguranţă, o experienţă inedită pentru publicul spectator, acesta trebuind să renunţe la scaunele confortabile pentru a asista la spectacol chiar de pe... scenă, la doar cîţiva centimetri de actori.
Spectacolul este inspirat după romanul "Inimi cicatrizate", care poartă semnătura romancierului român de origine evreiască, Max Blecher, şi pune accentul pe atmosfera apăsătoare din sanatoriul Berck din Franţa, cel în care a fost internat şi autorul operei. De fapt, Emanuel, personajul principal, este Blecher, atît spectacolul, cît şi romanul, fiind autobiografice. Descoperind că suferă de o boală incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală, Emanuel este nevoit să se interneze în sanatoriul Berck. Aici descoperă că mai sînt şi alţi oameni care suferă de aceeaşi boală, chiar şi copii, dar care nu s-au resemnat şi continuă să lupte cu moartea. La început, Emanuel este uimit să descopere că în sanatoriu sînt şi oameni sănătoşi, care preferă spaţiul închis al clinicii, însă, odată cu trecerea timpului, personajul principal devine preferatul asistenţilor, ba chiar se îndrăgosteşte de o fostă pacientă, Solange, alături de care trăieşte o frumoasă poveste de dragoste. Din păcate pentru cei doi îndrăgostiţi, boala are un cuvînt greu de spus, iar idila lor se termină trist, Emanuel optînd pentru singurătate. De fapt, în clinica franceză fiecare bolnav are lumea sa, Emanuel iubeşte marea şi îi place să meargă pe plajă atunci cînd vremea este frumoasă, Evei, asistenta, îi place să danseze şi adoră gramofonul lui Quintonce, cel mai vechi pacient din clinică, iar Isei îi place să joace cărţi, pentru că fiecare punct cîştigat înseamnă, pentru ea, zile de viaţă. Cu toate acestea, ei ştiu că zilele le sînt numărate şi chiar dacă nu mor fizic, cedează psihic.
După aprox. o lună de repetiţii intense, actorii Naţionalului constănţean au reuşit să transmită mesajul regizorului, acela că oamenii sînt prizonierii propriilor colivii, în care s-au închis de bună voie. Potrivit regizorului Radu Afrim, prin montarea acestei piese a intenţionat să aducă în prim plan dorinţa şi nevoia de comunicare a oamenilor. Din distribuţia acestei piese de teatru psihologic fac parte: Marian Adochiţei, Nicoleta Lefter, Emilian Oprea, Georgiana Mazilescu, Mihai Smarandache, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Dan Zorilă, Remus Archip, Diana Lupan, Bogdan Bucătaru, Diana Cheregi, Loredana Marilena Luca, Alexandru Mereuţă, Ionuţ Tunescu şi Sorina Urzică.