Premierul a primit o scrisoare deschisă de la 2000 de companii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După adoptarea Noului Cod Fiscal

Premierul a primit o scrisoare deschisă de la 2000 de companii

Politică 11 Noiembrie 2017 / 16:28 1774 accesări

„Şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată, vineri, premierului Mihai Tudose de către Coaliţia pentru Dezvoltarea României. „Anul 2018 va fi un an greu pentru România, pentru politicieni, cetăţeni şi companii, deopotrivă. Am luat notă de faptul că Guvernul a adoptat în regim de urgenţă actul normativ care schimbă Codul Fiscal, cu aplicare efectivă peste 7 săptămâni. Înţelegem că mesajele noastre de îngrijorare generală, dar şi observaţiile propuse Ministerului de Finanţe nu au fost considerate suficient de relevante de către autorităţi pentru a fi puse în aplicare”, arată CDR, în scrisoarea deschisă către premier.

Reprezentanţii CDR transmit această scrisoare şi ca o replică faţă de mesajele ministrului Finanţelor, care a afirmat că sunt aproape 160.000 de firme care nu au plătit contribuţiile sociale pentru angajaţii lor. "Sigur, Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă (chiar dacă urgenţa nu se justifică) şi fără să ţină cont de argumentele mediului de afaceri. Noi, mediul de afaceri, format din companii private cu capital românesc şi străin, vom aplica şi vom respecta legile României. Vă asigurăm că ne pasă de angajaţii noştri şi de România. Vom vedea în viitor dacă îngrijorările noastre se vor materializa sau nu. Pentru binele tuturor, sperăm sincer să nu fie cazul. Dar ce se va întâmpla dacă nu ne-am înşelat?", se întreabă reprezentanţii CDR.

„Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti. Negreşit şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile. Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este corect şi este cel care produce bunăstare în România”, menţionează autorii scrisorii deschise.

„Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaţionale), băncile şi sute de mii de antreprenori români îşi respectă angajaţii şi legile ţării. Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiţi profesorii şi doctorii, magistraţii şi judecătorii, din care sunt construite şcolile şi spitalele. Banii care susţin administraţia publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii şi toţi aceşti antreprenori trebuie Respectaţi”, se mai arată în documentul citat.

Autorii scrisorii mai arată că, dacă Guvernul are dovezi clare că sunt companii cu capital autohton sau străin care nu respectă legea, „vă rugăm, în mod public, să le nominalizaţi şi să informaţi instituţiile abilitate”.

„Domnule Prim Ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunităţile pierdute şi pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori, din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 şi anunţarea lor cu doar 7 săptămâni înainte să intre în vigoare? Din respect pentru dumneavoastră şi instituţia pe care o conduceţi, vă informăm că organizăm o conferinţă de presă miercuri, 15 noiembrie, pentru a detalia aceste mesaje”, se mai arată în scrisoare.

Documentul este semnat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României „în numele a peste 2.000 de companii, care angajează peste 600.000 de oameni şi generează anual afaceri de peste 50 de miliarde de euro”.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că „sunt 157.798 de angajatori care nu au plătit CAS pentru angajaţii lor, deşi angajaţilor le-au fost reţinuţi banii din salarii. Este vorba despre două milioane de angajaţi.

Ionuţ Mişa, le-a transmis, astfel, un mesaj celor care contestă în stradă ordonanţa. „Îi rog pe români ca, înainte de a ieşi în stradă, să citească atent această ordonanţă şi să gândească singuri dacă protestează pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii care până azi au evitat plata taxelor şi impozitelor”, a mai spus oficialul.

Ionuţ Mişa a mai transmis un mesaj şi către reprezentanţii companiilor multinaţionale, care în ultima perioadă s-au arătat deranjaţi de pachetul propus de Guvern. „Le spun companiilor multinaţionale, că România este o ţară cu un climat foarte bun pentru afaceri, cu o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa, iar celor care nu achită şi încearcă să evite plata taxelor le transmit că vor trebui să respecte România şi pe români plătindu-şi obligaţiile” a spus ministrul.



12