Premierul australian Malcolm Turnbull, acuzat că a „cumpărat alegerile”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul australian Malcolm Turnbull, acuzat că a „cumpărat alegerile”

Externe 02 Februarie 2017 / 07:10 1602 accesări

Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a fost acuzat joi că, anul trecut, și-a "cumpărat" victoria electorală obținută la limită, după ce a recunoscut o donație personală de peste un milion de euro pentru a finanța campania taberei sale conservatoare, transmite AFP.

Fostul bancher multimilionar a evitat cu grijă până acum orice întrebare legată de finanțarea campaniei electorale a Partidului Liberal, dar și-a schimbat părerea într-un interviu acordat Australian Broadcasting Corporation.

"Am contribuit cu 1,75 milioane de dolari australieni (1,2 milioane de euro), aceasta este contribuția mea", a declarat el miercuri seară. "Au fost discuții și speculații asupra acestui subiect, atunci iată", a continuat premierul.

Potrivit jurnalului Sydney Morning Herald, este cea mai importantă donație personală din istoria Australiei.

Coaliția conservatoare dominată de Partidul Liberal a câștigat la limită alegerile legislative din iulie.

Opoziția laburistă a apreciat că premierul în exercițiu la acea dată a cumpărat această victorie.

"Asta pute. Malcolm Turnbull a trebuit să plătească pentru a scăpa de probleme", a declarat Jim Chalmers, "ministru de finanțe" al cabinetului fantomă. "Nu a putut câștiga alegerile doar prin meritul său, atunci și-a scos portofelul. Dacă nu ar fi avut 1,75 de milioane de dolari de pierdut, nu ar fi liderul Partidului Liberal și nu ar fi prim-ministru".

Potrivit presei, aceste fonduri au servit pentru finanțarea unor spoturi publicitare, trimiterea de e-mailuri și efectuarea de sondaje. Averea lui Malcolm Turnbull, fost avocat, om de afaceri și bancher, este estimată la 200 de milioane de dolari australieni.

Ministrul de finanțe, Scott Morrison, a denunțat o tentativă "sordidă de defăimare" din partea "unui sordid politician fără scrupule, aparținând unui partid de politicieni sordizi fără scrupule condus de Bill Shorten".

Partidele politice din Australia sunt finanțate la înălțimea rezultatelor lor electorale. Fondurile sunt primite însă după vot și trebuie să facă apel la donații pentru a-și desfășura campania.

Orice donație mai mare de 13.000 de dolari australieni trebuie declarată. Plata făcută de Malcolm Turnbull nu figura în datele publicate în această săptămână de Comisia electorală australiană și referitoare la anul fiscal încheiat la 30 iunie. Presiunile erau tot mai puternice pentru ca prim-ministrul să facă lumină asupra acestui subiect.



12