O RELAŢIE PREA APROPIATĂ Comisia publică de anchetă înfiinţată în Marea Britanie, în urma scandalului ascultărilor telefonice, care a zguduit grupul de presă Murdoch, a început, de ieri, audierea prim-ministrului David Cameron. Audierea de ieri a durat nu mai puţin de şase ore, timp în care şeful Guvernului britanic a dat explicaţii despre legăturile sale cu grupul de presă al magnatului australian Rupert Murdoch. Depoziţia lui David Cameron, transmisă în direct, are loc sub prestare de jurământ. Şeful Guvernului, care s-a pregătit special pentru această audiere, a salutat cu un gest al mâinii fotoreporterii care aşteptau la intrare. ”Difuzarea de ştiri non-stop, 24 din 24, a determinat publicaţiile să supra-amplifice cel mai mărunt eveniment”, a explicat acesta, la începutul audierii.
David Cameron a oferit explicaţii şi în ce priveşte decizia de a-i încredinţa dosarul preluării totale a televiziunii prin satelit BSkyB de către News Corp., compania-mamă a News International, unui ministru despre care ştia că era favorabil ofertei prezentate de Rupert Murdoch. Un alt subiect stânjenitor pentru premier este angajarea lui Andy Coulson, fost redactor-şef în cadrul tabloidului ”The News of the World”. Acesta a demisionat ulterior din funcţia de director de comunicare al lui David Cameron, în ianuarie 2011, în urma dezvăluirilor privind ascultările telefonice ilegale întreprinse de reporterii tabloidului, desfiinţat în cele din urmă.
ŞI SE JURĂ CĂ NU FURĂ ŞI L-AM PRINS… Premierul a dezminţit în faţa comisiei de anchetă că ar fi avut cel mai mic acord cu grupul lui Rupert Murdoch, admiţând în schimb că, în general, a existat o familiaritate prea mare între politic şi presă. Întrebat despre suspiciunile legate de faptul că Partidul Conservator ar fi menajat imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch, în schimbul unei prezentări favorabile în publicaţiile grupului, premierul a declarat că ”ideea unor acorduri explicite este absurdă. Nu acord niciun fel de credit nici acestei teorii a unui acord secret”. Premierul a recunoscut însă că relaţiile între presa britanică şi lumea politică deveniseră prea strânse şi că era nevoie de puţin mai multă distanţă. ”Cred că trebuie să încercăm să reaşezăm relaţiile între presă şi putere pe o bază mai bună”, a declarat acesta. Relaţiile şefului Guvernului cu anturajul lui Rupert Murdoch au fost însă din ce în ce mai evidente pe parcursul mărturiilor din ultimele săptămâni în faţa Comisiei Leveson, în special cu Rebekah Brooks, fosta directoare a New International, divizie care reunea publicaţiile britanice ale lui Murdoch. David Cameron a apreciat totodată că în viitor va fi nevoie de o mai mare transparenţă, o mai bună reglementare şi mai multă distanţă.
Scandalul a izbucnit în urma dezvăluirilor că tabloidul ”The News of the World”, din grupul de presă Murdoch, a procedat în anii 2000 la interceptarea ilegală a telefoanelor unor personalităţi, membri ai familie regale sau vedete ale zilei. Legăturile lui David Cameron cu anturajul lui Rupert Murdoch, mai ales relaţia apropiată cu Rebekah Brooks, fost director al News International, soţia unui prieten de-al său din copilărie, au apărut tot mai clar, pe măsura desfăşurării audierilor în faţa comisiei Levenson. Rebekah Brooks, care a fost arestată de două ori, va compărea pe 22 iunie în faţa justiţiei.