Premierul britanic va demisiona

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul britanic va demisiona

Externe 24 Iunie 2016 / 10:42 823 accesări

Rezultatul catastrofal al referendumului din Marea Britanie l-a afectat profund pe premierul David Cameron, ”artizanul” de fapt și de drept al acestuia, care l-a promis britanicilor pentru a-i face să îl aleagă în scrutinul din 2015. Acum, aceiași britanici au ales să îl scoată din UE. Prima declarație făcută de Cameron după anunțarea rezultatului referendumului a fost că mai rămâne în funcție trei luni, după care se retrage din fruntea Guvernului britanic. ”Țara are nevoie de o conducere proaspătă”, a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitanul care ghidează țara spre următoarea ei destinație. Legal, premierul ar putea ignora rezultatul referendumului. Jurnaliștii de la ”The Guardian” scriu că rezultatul nu este obligatoriu de luat în calcul. Teoretic, David Cameron ar putea ignora rezultatul votului și contribui la crearea unei majoriotăți parlamentare care să se pronunțe pentru rămânerea în blocul comunitar. Parlamentul britanic este suveran, iar referendumurile, inclusiv cel de joi, nu creează obligații legale pentru acest stat. Oricum, ieșirea efectivă din UE ar dura cel puțin doi ani. În acest interval, Marea Britanie va respecta în continuare acordurile şi legislaţia UE, dar nu va lua parte la negocieri, deci promisiunile exaltate făcute de Nigel Farage privind expulzarea de imigranți și alte d-astea rămân în ceață. Negocierile privind noua relaţie între cele două părţi ar dura încă cinci ani, astfel că în total, Marea Britanie ar avea nevoie de şapte ani pentru a stabili noul tip de relaţie cu UE.

În isteria generală, fostul primar al Lodrei şi un promotor important al campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, Boris Johnson, este favorit pentru a-i succeda lui David Cameron la conducerea Guvernului britanic, a anunţat vineri, casa de pariuri Ladbrokes, citată de Reuters. Luat la rost și înjurat de un grup de susținători ai menținerii țării în UE, Johnson și-a mai temperat avântul declarațiilor, afirmând că ”Marea Britanie nu trebuie să se grăbească să iasă din UE; exact cum a spus premierul Cameron, pe termen scurt nu se va schimba nimic, dar trebuie să începem activităţile pentru a vedea cum scoatem Marea Britanie din acest sistem supranaţional”.

ZILE FOARTE DIFICILE PENTRU MAREA BRITANIE

”Marea Britanie se va confrunta cu o perioadă dificilă după ce a optat pentru părăsirea UE și trebuie să-și renegocieze relațiile cu Blocul Comunitar”, a avertizat liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn. ”Guvernul britanic trebuie să-și protejeze și promoveze economia internă întrucât se intră într-o fază de divorț de UE și de negociere a unui nou acord comercial cu UE. Multe comunități s-au săturat de tăierile de cheltuieli și de delocalizarea economică”, a comentat Corbyn rezultatele referendumului.



12