Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat, ieri, în Parlament, demisia Guvernului său, în urma protestelor din ultimele zile. În aceste condiţii, cel mai probabil vor fi organizate alegeri anticipate în aprilie. În mod normal, alegerile parlamentare erau programate pentru luna iulie dar, în ultimele zile, ţara a fost cuprinsă de proteste sociale de amploare. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov, şi-a pierdut o mare parte din susţinători şi în prezent are şanse egale cu socialiştii fostului premier Serghei Stanişev.
Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima dată după iarna lui 1996, când valul de proteste a dus la demisia Guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate, duminică, de protestatari nemulţumiţi de creşterea facturilor la energie electrică. Organizatorii protestelor au acordat Guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala revendicare a protestatarilor a fost renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi de cea austriacă EVN. Protestele continuă de mai bine de o săptămână, transformându-se din acţiuni sociale în manifestaţii antiguvernamentale. În seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe, cerând demisia premierului Boiko Borisov. La Sofia s-a ajuns la ciocniri între mulţimea de manifestanţi şi poliţie, fiind rănite 11 persoane. Alte 11 au fost reţinute de forţele de ordine. Borisov a încercat să reducă tensiunea socială prin demiterea ministrului de Finanţe, Simeon Diankov, care ocupa şi funcţia de vicepremier, dar nici asta nu a oprit protestele.
PORTRET DE PREMIER Născut în anul 1959, în localitatea Bankia, într-o familie cu tatăl poliţist şi mama învăţătoare, Boiko Borisov a lucrat în poliţie, până la căderea regimului comunist. În anul 1990, Borisov a părăsit sistemul poliţiei, pe motiv că nu vrea să renunţe la calitatea de membru al Partidului Comunist Bulgar. Un an mai târziu, el a întemeiat o companie de securitate şi a lucrat ca gardă de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov dar şi a fostului rege Simeon al II-lea. Graţie lui Simeon, Borisov a intrat în politică, în 2011, fiind numit secretar de Stat la Ministerul de Interne, în timpul guvernului condus de fostul monarh. În aceeaşi perioadă, deţinătorul centurii negre la karate şi fost antrenor al lotului naţional la acest sport îşi câştigă popularitatea printr-un comportament direct şi un limbaj de cartier, fiind însă acuzat des de populism. În 2005, la scurt timp după instalarea executivului condus de Serghei Stanişev, Borisov şi-a dat demisia de la Ministerul de Interne, iar în toamna aceluiaşi an a fost ales primar al capitalei bulgare, Sofia. Un an mai târziu a întemeiat partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB), care are un program de dreapta, în pofida trecutului comunist al liderului său.