Premierul ceh Bohuslav Sobotka nu-i va mai înainta joi președintelui Milos Zeman demisia cabinetului său, dar planul de a demisiona la jumătatea lunii mai rămâne valabil, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului ceh, citat de Reuters.
Sobotka îl va informa pe președintele Zeman în legătură cu situația din cadrul coaliției guvernamentale și va stabili o dată pentru prezentarea oficială a demisiei, ceea ce se va întâmpla cel mai probabil după întoarcerea președintelui ceh dintr-o vizită în China, în a doua jumătate a lunii în curs, a precizat Martin Ayrer.
Miercuri, un purtător de cuvânt al președinției a anunțat că premierul îi va înainta oficial președintelui demisia sa în cursul după-amiezii următoare, pe fondul unui conflict deschis între Sobotka și influentul ministru de finanțe și principalul său rival politic, miliardarul Andrej Babis.
Anunțul de miercuri a luat prin suprindere clasa politică și pe comentatori, care se așteptau mai degrabă la demiterea lui Babis, liderul mișcării centriste ANO, marele favorit al legislativelor prevăzute pentru această toamnă. Premierul social-democrat a pus sub semnul întrebării modul în care Babis a achiziționat creanțele grupului său Agrofert pentru 1,5 miliarde de coroane (circa 55 milioane de euro), precum și proveniența banilor, referindu-se la suspiciunile de evaziune fiscală legate de această tranzacție.
Miliardarul Babis, al doilea cel mai bogat om din țară, a bulversat scena politică tradițională din Cehia odată cu ascensiunea formațiunii sale în 2011. Într-un sondaj realizat de institutul STEM, ANO este creditat cu 28,3% din intențiile de vot, în fața social-democraților lui Sobotka (16,6%) și a comuniștilor din KSCM (12,2%).
După anunțul de miercuri al demisiei guvernului, partidele actualei coaliții de guvernare — social-democrații din CSSD, ANO și creștin-democrații din KDU-CSL — au început consultări, în încercarea de a evita devansarea alegerilor. Liderii ANO și ai KDU-CSL s-au declarat favorabili ideii de a continua până la finalul mandatului actualului cabinet, care se încheie odată cu legislativele programate pe 20-21 octombrie. Creștin-democrații au evocat în acest context varianta unei plecări din guvern a lui Babis, alături de Sobotka. În schimb, opoziția de dreapta a propus organizarea de alegeri anticipate la începutul lunii septembrie.