Premierul chinez a prezentat, vineri, la şedinţa anuală a Parlamentului, priorităţile Guvernului pentru anul acesta: menţinerea unei creşteri economice puternice combinată cu o mai bună repartizare a rezultatelor dezvoltării, într-o ţară în care inegalităţile se adâncesc periculos. Premierul chinez, Wen Jiabao, a afirmat, în deschiderea reuniunii anuale a Adunării Populare Naţionale (ANP, Parlamentul de la Beijing), că bazele refacerii economiei mondiale rămân fragile şi că urmează numeroase provocări. Premierul chinez a menţinut obiectivul pe care Guvernul îl fixează în fiecare an, o creştere economică de 8% pe an, considerată drept nivelul necesar pentru a păstra nivelul locurilor de muncă. În 2009, în pofida crizei mondiale, China a înregistrat o creştere de aproape 9%. ”Anul 2010 este crucial pentru a rezista crizei financiare internaţionale, pentru a asigura o dezvoltare economică regulată şi relativ rapidă şi pentru a accelera schimbarea modului de dezvoltare economică”, a afirmat premierul Wen, în imensa sală de la Palatul Poporului din centrul Beijingului, care îi găzduieşte pe cei aproximativ 3.000 de membri ai Parlamentului chinez.
Premierul Wen Jiabao a subliniat însă că ”scopul fundamental al dezvoltării economice este asigurarea unei vieţi mai bune pentru cetăţenii chinezi”. Tema construirii unei ”societăţi armonioase” domină toate discursurile oficiale ale liderilor chinezi din ultimii ani, într-o ţară care se confruntă cu zeci de mii de ”incidente sociale” în fiecare an, arătând nemulţumirea populaţiei, care nu se bucură de rezultatele muncii, este prost plătită, se confruntă cu corupţia sau nedreptatea. De altfel, pentru a evita orice ”incident social”, reuniunea Parlamentului se desfăşoară sub supraveghere strictă, cu efective importante ale poliţiştilor aflate în Piaţa Tiananmen, unde se află Palatul Poporului. Autorităţile de la Beijing recunosc însă că diferenţele între veniturile cetăţenilor au crescut anul trecut, în special între oraşe şi sate. Locuitorii din oraşe au câştigat de 3,33 mai mult decât cetăţenii chinezi de la sate, în timp ce diferenţa era de numai 1,82 în 1983. Premierul Wen a promis vineri că Guvernul pe care îl conduce va depune eforturi în ceea ce priveşte locurile de muncă şi protecţia socială, atât la oraşe cât şi la sate, fără să-i uite pe muncitorii necalificaţi, care au plecat de la sate pentru a munci în oraşe, unde sunt lipsiţi de orice drepturi.
Organizaţiile internaţionale şi economiştii, inclusiv cei chinezi, consideră că economia Chinei va beneficia în urma instaurării măsurilor de protecţie socială pentru toţi cetăţenii. Astfel, populaţia va economisi mai puţin pentru a face faţă unor eventuale măsuri dure, va avea asigurate pensiile sau studiile copiilor şi va consuma mai mult. Toate acestea vor susţine creşterea internă vizată de autorităţi, în condiţiile în care China este dependentă în prezent de exporturi. În consecinţă, Guvernul de la Beijing a decis menţinerea, în ansamblu, a marilor direcţii macroeconomice: reechilibrarea modelului de dezvoltare economică, pentru a încuraja consumul intern, inovaţia şi calitatea, păstrarea monedei stabile şi a unei politici monetare flexibile, având totuşi o ofertă de credit plafonată, pentru a diminua presiunile inflaţioniste şi pentru a îndepărta riscul formării unor bule, de care se tem analiştii. În acelaşi timp, nu se pune problema abandonării planului de relansare a economiei anunţat la sfârşitul lui 2008, care prevede investiţii de 4.000 de miliarde de yauni în următorii doi ani. Premierul Wen a confirmat că acest program va continua.