Premierul chinez, Wen Jiabao, şi-a început un turneu de o săptămână în Europa, cu o vizită în Grecia, unde duminică a rostit un discurs în Parlament şi a dat un mesaj de încredere în economia acestei ţări greu încercate de criza economică, spunând că Beijingul va cumpăra obligaţiuni emise de Atena. China, a spus Wen, sprijină un euro stabil şi doreşte să lucreze cu liderii din regiune pentru a reforma sistemul financiar internaţional. ”Am rămas de partea Europei, pentru a depăşi criza şi pentru a permite redresarea”, le-a spus Wen parlamentarilor eleni, înainte de vizita pe care a început-o ieri la Bruxelles, unde participă la summit-ul Asia - Europa, urmat de un summit bilateral UE - China, scrie EUobserver.
Turneul lui Wen intervine în condiţiile unor tensiuni tot mai acute între SUA şi China, după ce congresmenii americani au adoptat, săptămâna trecută, o rezoluţie vizând sancţionarea Chinei pentru ceea ce Washingtonul susţine că ar fi o subevaluare artificială a monedei naţionale. Într-un gest care ar putea fi interpretat ca o încercare de a găsi aliaţi în Europa, Wen a vorbit despre dorinţa Chinei de a coopera cu ţările europene într-o serie de domenii, de la protecţia drepturilor de autor până la reforma sistemului financiar internaţional. Sprijinul chinez pentru cumpărarea de obligaţiuni europene va fi deosebit de apreciat într-un moment în care multe dintre guvernele din regiune trebuie să strângă mai sume de bani prin intermediul pieţelor internaţionale de capital, pentru a-şi finanţa deficitele în creştere. Ameninţarea unui ”război valutar global” bântuie în ultima vreme pieţele financiare, Guido Mantega, ministrul brazilian de Finanţe, acuzând guvernele, săptămâna trecută, că manipulează cursul monedelor naţionale, pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea. Mantega a dat ca exemplu SUA, Europa şi Japonia. ”Ţările avansate încearcă să-şi devalorizeze moneda”, a spus el. Realul brazilian este cea mai supraevaluată monedă majoră din lume, potrivit Goldman Sachs şi se apropie de un vârf înregistrat în ultimele zece luni ca apreciere faţă de moneda americană. Totuşi, promisiunile lui Wen de a ajuta Europa au fost însoţite de apelul ca, la rândul său, blocul european să ridice barierele pentru exporturile chineze de tehnologie înaltă şi să recunoască Chinei statutul de economie de piaţă, o mai veche solicitare a Beijingului, care ar limita spaţiul de manevră al UE de a impune taxe antidumping pentru importurile chineze.
Şefii de stat şi de guvern din cele 48 de state membre ale Reuniunii Asia - Europa (ASEM) discută la Bruxelles despre schimbările climatice şi consecinţele crizei financiare globale. Pe agendă va figura şi reformarea Fondului Monetar Internaţional. Naţiunile din ASEM reprezintă 60% din populaţia mondială şi din comerţul internaţional. Turneul premierului chinez în Europa se va încheia cu vizite în Italia şi Turcia.