Premierul elen, atacat cu… pantoful

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul elen, atacat cu… pantoful

Externe 13 Septembrie 2010 / 00:00 489 accesări

Trei persoane, între care un reputat medic, au aruncat cu un pantof în premierul grec, Giorgios Papandreou, aflat la Salonic, sâmbătă, unde urma să rostească un discurs consacrat economiei. Pantoful a căzut departe de ţintă. Înainte de incident, medicul a declarat pentru BBC că premierul nu este binevenit în regiune, pentru că a cedat suveranitatea Greciei şi pentru că obligă oamenii de rând să trăiască în sărăcie. Poliţia l-a arestat pe medic, pe fiica sa de 15 ani şi pe Stavros Vitalis, un fermier cu care a înfiinţat mişcarea de protest Frontul Patriotic. În condiţiile în care la Salonic patrulau 3.000 de poliţişti pe străzi, faptul că cineva a aruncat cu un pantof în premier a pus forţele de ordine într-o situaţie delicată. Oficialii au afirmat că forţele de securitate au fost desfăşurate pentru a menţine ordinea la cele trei proteste care au avut loc. Sindicatele elene au organizat proteste în masă, sâmbătă, la Salonic, înainte de discursul premierului Papandreou.

Vineri, Guvernul elen anunţa că vor fi impuse noi măsuri de austeritate, pe lângă reducerile de cheltuieli şi creşterea taxelor anunţate deja, în timp ce sindicatele acuză că sunt încalcate drepturile muncitorilor. În luna mai, Guvernul de centru-dreapta a lansat un program de austeritate, în schimbul împrumutului în valoare de 110 miliarde de euro acordat de FMI şi UE. Aceste măsuri au generat proteste pe scară largă, soldate cu numeroase pagube şi chiar cu victime. FMI a deblocat, vineri, o a doua tranşă a împrumutului pentru stabilizare acordat Greciei, urmând ca banii să fie viraţi săptămâna aceasta. Consiliul de Administraţie al FMI a votat acordarea a 2,57 de miliarde de euro din cele nouă miliarde pe care le-a promis Greciei, pentru a controla datoria naţională. UE îi va acorda 6,5 miliarde de euro. Inspectori UE şi FMI vor merge, săptămâna aceasta, la Atena, pentru a controla derularea reformelor financiare cerute, o condiţie majoră pentru obţinerea de ajutor financiar. Autorităţile elene au redus cheltuielile publice, au crescut impozitele şi au reformat legea muncii şi sistemul de pensii. În urma acestor măsuri, deficitul bugetar al Greciei urmează să scadă de la 13,7% din PIB, la 8% din PIB.

Pe de altă parte, proprietarii eleni de camioane şi cisterne vor începe, astăzi, o nouă grevă pe durată nelimitată, pentru a protesta faţă de măsurile preconizate de Guvern pentru liberalizarea sectorului transporturilor. Guvernul socialist elen s-a declarat decis să liberalizeze domeniul transporturilor în termen de trei ani, însă transportatorii consideră că reducerea numărului de licenţe este incorectă şi apreciază că preţul acestora este prea mare. Măsura este inclusă în planul de redresare financiară a Greciei, solicitat de UE şi FMI. O grevă de câteva zile organizată de sindicatul transportatorilor eleni în iulie, în plin sezon turistic, a perturbat transporturile în Grecia şi a afectat activităţile turistice.

Taguri articol


12