TRISTEŢI Se spune că în apropierea “doamnei cu coasa” devenim mai buni, mai îngăduitori şi ne ducem cu gândul mai uşor către Sfânta Treime, către îngăduinţă şi iertare. Nu contează ce funcţii avem, ce bani învârtim prin conturi, atunci când moartea se află în preajmă, aceeaşi senzaţie de răcoare eseniană şi tristeţe le simţim toţi. Aşa cum au aflat toţi, tatăl premierului a murit marţi seară, la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Dacă nu ar fi fost tatăl prim-ministrului ştirea ar fi fost una importantă doar pentru familia Boc din Răchiţele. Acum însă situaţia e diferită. După ce a primit vestea morţii tatălui său, Emil Boc a declarat presei doar atât: “Aveţi grijă de părinţii voştri pentru că sunt cel mai important dar pe care ni l-a dat şi vi l-a dat Dumnezeu pe lumea asta”. La casa din Răchiţele, localitatea natală a primului-ministru, au început imediat pregătirile pentru înmormântare, la ceremonia funerară fiind aşteptaţi să participe preşedintele Traian Băsescu şi membri ai Guvernului.
RITUALURI SPECIFICE Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ioan Boc a ajuns ieri după-amiază în curtea casei în care a locuit, din satul Răchiţele, unde a fost oficiată o scurtă slujbă de pomenire de către preotul paroh al bisericii din localitate, Traian Boc, la care au asistat mama premierului, Ana Boc, primul-ministru, soţia acestuia, Oana, cele două fiice, Patricia şi Cezara, fraţii prim-ministrului, rude şi vecini. În astfel de momente, legăturile interumane, fără de care societatea s-ar prăbuşi, sunt mai strânse decât de obicei. În timpul slujbei, Emil Boc a stat lângă mama sa şi a îmbrăţişat-o. După slujbă, sicriul a fost depus în casă, în timp ce pe un gard din curte au fost depuse mai multe coroane de flori din partea unor rude şi vecini. A urmat, firesc, priveghiul. Înmormântarea tatălui premierului, Ioan Boc, va avea loc astăzi, la cimitirul din curtea bisericii din satul clujean Răchiţele. Democrat liberalii au dat publicităţii un mesaj de condoleanţe transmis preşedintelui partidului prin care îşi arată sprijinul în astfel de momente. Adevărul este că în astfel de situaţii nu ar trebui să mai conteze nici convingerile politice diferite.
GEAMGIU, TÂMPLAR ŞI MUNCITOR Ioan Boc, tatăl premierului, a fost cel care a adus banii în familie, lucrând de-a lungul anilor ca geamgiu, tâmplar sau la cuptoarele de ars var de lângă satul Răchiţele. Într-un interviu dat ziarului \"Clujeanul\", în anul 2004, după alegerea fiului ca primar al municipiului Cluj-Napoca, Ioan Boc, cunoscut în Răchiţele ca \"Nuţu a Năii\", spunea că părinţii nu l-au lăsat să facă decât patru clase şi a văzut de-a lungul timpului cât este de greu, dacă a fost mic de statură, să trăiască din munca fizică. În vara acestui an, Ana şi Ioan Boc, părinţii premierului, au primit o diplomă şi un premiu de o sută de lei pentru că au împlinit peste 50 de ani de căsnicie de la autorităţile locale din comuna Mărgău, de care aparţine satul Răchiţele. Tot atunci, Ioan Boc a mai primit o diplomă şi pentru cei mai bătrâni săteni, alături de alţi doi vârstnici.