Premierul Greceanîi neagă că printre românii opriţi la vamă ar fi fost şi cetăţeni moldoveni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul Greceanîi neagă că printre românii opriţi la vamă ar fi fost şi cetăţeni moldoveni

Externe 01 Aprilie 2009 / 00:00 390 accesări

Premierul R. Moldova a declarat marţi într-o conferinţă de presă că statul nu a introdus nicio restricţie de intrare în ţară pentru cetăţenii români, negînd că printre aceştia s-ar fi aflat şi persoane cu cetăţenie moldovenească. Zinaida Greceanîi a sugerat însă că unul dintre motivele pentru care mai mulţi cetăţeni români au fost întorşi de la frontiera cu R. Moldova ar ţine de campania electorală. „Ne-am permis noi cîndva sau am impus cîndva cetăţenilor noştri să plece în altă ţară, într-o ţară vecină şi să se implice în campania electorală? Nu, niciodată. De ce noi să nu fim respectaţi pe bază de reciprocitate? De ce cineva trebuie să vină în ţară la noi cu nişte intenţii distructive, inclusiv în perioada electorală?”, a insistat aceasta. Circa 300 de cetăţeni români şi moldoveni au declarat că au fost întorşi de la frontiera cu R. Moldova.

Comisia Electorală Centrală (CEC) din R.Moldova a acreditat alţi 157 de observatori internaţionali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Data-limită de depunere a actelor pentru acreditarea observatorilor la alegerile parlamentare a fost 30 martie. Astfel, CEC a acreditat 19 persoane din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, 75 de persoane din partea Adunării Parlamentare a OSCE, 62 de observatori şi 20 de interpreţi din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) şi un observator din partea Misiunii de observatori a Comunităţii Statelor Independente. Anterior, CEC acreditase aproape 2.600 de observatori naţionali şi internaţionali.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni să voteze la alegerile legislative, menţionînd că a sosit vremea schimbului de generaţii şi că este adeptul intrării tinerilor în politică. „Oamenii în vîrstă trebuie să înţeleagă că vine o schimbare de generaţii în politică, oamenii trebuie să înţeleagă că doar cu tineri se poate realiza o schimbare şi doar aceasta ne poate scăpa de stagnarea în care ne aflăm”, a precizat Petru Lucinschi. Acesta a anunţat că susţine activitatea Congresului Societăţii Civile, condus de omul de afaceri Fiodor Ghelici, devenit de curînd purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova din regiunea autonomă găgăuză. Petru Lucinschi a propus partidelor participante la alegeri să semneze un acord prin care acestea să se angajeze să respecte promisiunile făcute în campanie. Pînă în prezent, Partidul Liberal Democrat din R.Moldova, Alianţa Moldova Noastră, Uniunea Centristă din R.Moldova şi Partidul Democrat au semnat acest document, iar Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova au refuzat. Acţiunea face parte dintr-o iniţiativă, lansată de congresul condus de Fiodor Ghelici, de monitorizare a politicienilor pe durata campaniei electorale. Potrivit ProTV Chişinău, cu o săptămînă înainte de scrutin, mulţi alegători nu au decis cu cine vor vota şi susţin că nu ştiu nici cîţi candidaţi sînt, nici care sînt platformele electorale ale acestora.



12