Premierul Grindeanu, vizat în dosarul retrocedărilor de la Timișoara?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul Grindeanu, vizat în dosarul retrocedărilor de la Timișoara?

Politică 17 Februarie 2017 / 20:00 1471 accesări

După ce primarul Timișoarei, Nicolae Robu și fostul primar Teodor Ciuhandu au ajuns în colimatorul DNA pentru că ar fi retrocedat ilegal aproape 1.000 de imobile, in spațiul public a început să circule o ipoteză interesantă cu privire la adevărata țintă a anchetei. Potrivit liderului Coaliției Românilor Împotriva Corupției, Chris Terhes, adevăratul scop al acestei anchete este de a șifona definitiv imaginea premierului României, Sorin Grindeanu, fost viceprimar al Timișoarei în perioada 2008-2012. Ținta finală: cel mai probabil se urmărește dărâmarea Guvernului cu puterea... procurorilor. "Miza/ținta dosarului cu retrocedările de la Timișoara, care e investigat de structura centrală a DNA, nu sunt primarii orașului ori recuperarea vreunui prejudiciu, ci Grindeanu.

Din iunie 2008 până când a fost ales deputat, Grindeanu a fost viceprimarul Timișoarei.

Dacă citiți comunicatul DNA o să vedeți că perioada pe care o acoperă faptele investigate este 1996-2015. În comunicat se menționează că deja doi viceprimari sunt suspecți, însă "în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara". Remarcați apoi că nu se vorbește în comunicat de vreo infracțiune tipică de corupție, mai exact că persoanele cercetate ar fi luat mită, ar fi făcut trafic de influență ori ar fi obținut vreun beneficiu personal din vânzarea acelor imobile. Comunicatul DNA menționează că toți aceștia ar fi comis abuz în serviciu încălcând Legea 112/1995 pentru că Primăria a vândut case unor chiriași care, în viziunea procurorilor DNA, nu ar fi avut dreptul.

Păi ce treabă are anticorupția cu povestea asta?

Daca Primăria a vândut nelegal case unora, Ministerul Public poate ataca în instanță contractele de vânzare-cumpărare, să le desființeze dacă sunt nelegale, iar casele să revină în proprietatea statului. Abia după ce s-a dovedit, prin desființarea acelor contracte de vânzare-cumpărare, că acele case s-au vândut prin încălcarea legii (adică nelegalitatea e DEJA dovedită), Ministerul Public ar putea porni o anchetă penală împotriva funcționarilor publici care le-au vândut.

Halucinant mi se pare din comunicat acuzația că aceștia, prin ceea ce ar fi făcut, "au deposedat Statul Român de 967 de imobile".

Cum să deposedezi statul de niște imobile pe care, statul însuși, le-a confiscat abuziv?

Parchetele din România arată că nu s-au desprins de practicile procuraturii sovietice, apoi a celei ceaușiste și neo-comuniste, din timpul lui Iliescu.

Prin anii '90, hotărârile de retrocedare a caselor către foștii proprietari deposedați abuziv de comuniști erau atacate de Procurorul General prin recurs în anulare, acesta invocând interesul chiriașilor. În felul acesta s-au anulat o mulțime de hotărâri judecătorești prin care s-au îndreptat abuzuri comise de regimul comunist.

Acum vedem că procurorii nu mai sunt de partea chiriașilor, care au cumpărat imobilele în care locuiau, ci încearca să le ia casele pe care le-au cumpărat în baza unor contracte pe care doar instanța civilă este competentă să le analizeze dacă s-au încheiat sau nu cu respectarea Legii 112/1995.

Daca Kovesi, asemenea procurorilor staliniști și ceaușiști, tot și-a arogat rolul "de supraveghere a legalității", nu poți să nu te întrebi cum, aceleași legi, pot fi în mintea stalinistă a unor procurori șefi când de partea chiriașilor, când de partea statului, dar niciodată de partea foștilor proprietari care au fost abuzați și deposedați de regimul comunist.

Kovesi este în campanie de PR, însă până la urmă această campanie va discredita iremediabil atât DNA-ul cât și justiția", a scris Chris Terhes, pe profilul său de Facebook.



12