Premierul irakian vrea să accelereze retragerea trupelor americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul irakian vrea să accelereze retragerea trupelor americane

Externe 27 Ianuarie 2009 / 00:00 380 accesări

În cursul zilei de ieri, premierul irakian, Nuri al-Maliki, s-a declarat hotărît să accelereze retragerea trupelor americane din ţară şi formarea forţelor armate irakiene. Acordul semnat la sfîrşitul lunii noiembrie, între SUA şi Irak, după mai multe luni de tergiversări, prevede o retragere a trupelor americane desfăşurate în ţară pînă la sfîrşitul anului 2011. Declaraţiile şefului Guvernului au fost date publicităţii de biroul său de presă. Vineri, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, a anunţat că a obţinut asigurări că preşedintele american, Barack Obama, nu va lua o decizie drastică privind retragerea anticipată din Irak a trupelor americane. ”Orice decizie va fi luată prin consultări cu comandamentul militar de la faţa locului şi cu Guvernul irakian, iar alegerile ce vor avea loc anul acesta, în Irak, reprezintă o miză prea mare pentru a fi luate decizii bruşte”, a explicat Zebari.

În timpul campaniei sale electorale, Barack Obama a promis o retragere a trupelor americane în decurs de 16 luni de la învestire, dar a precizat că va ţine cont de punctul de vedere al comandanţilor de pe teren. A doua zi după învestirea sa în funcţie, în 20 ianuarie, el le-a cerut responsabililor militari să îşi intensifice eforturile pentru a duce la bun sfîrşit o retragere responsabilă din Irak. Cei 560.000 de poliţişti şi 260.000 de soldaţi irakieni au preluat controlul asupra operaţiunilor de securitate din 1 ianuarie 2009, după expirarea mandatului ONU privind prezenţa Forţei Multinaţionale în Irak, formată în proporţie de 95% din soldaţi americani.

Între timp, patru militari americani au murit în noaptea de duminică spre luni, în urma prăbuşirii a două elicoptere, în nordul Irakului, a anunţat armata americană. Cauza incidentului este necunoscută şi face obiectul unei anchete. O sursă din cadrul poliţiei irakiene a menţionat că a fost vorba despre o ciocnire între două elicoptere, în apropierea oraşului Kirkuk, situat la 255 de kilometri nord de Bagdad. Purtătorul de cuvînt militar american nu a precizat dacă aparatele erau de tipul Blackhawks UH-60, modelul cel mai folosit de armata americană în Irak şi adeseori poreclit de militarii americani crashhawk, din cauza deselor accidente survenite la bordul acestora. ”Accidentul nu pare a fi rezultatul unei acţiuni a inamicilor”, a menţionat comandamentul american. La 15 noiembrie, un elicopter al armatei americane, modelul Bell OH-58 Kiowa, s-a prăbuşit la Mossul, fără ca oficialii americani să precizeze dacă s-au înregistrat victime. Totodată, la 4 octombrie, ciocnirea a două elicoptere de tip Blackhawks aparţinînd armatei americane s-a produs la Azamiyah, accidentul soldîndu-se cu cel puţin un mort, un militar irakian şi patru răniţi, doi militari americani şi doi militari irakieni. Cele două elicoptere au intrat în coliziune în momentul aterizării. La 18 septembrie, şapte militari americani au murit după ce elicopterul acestora, de tip Chinook CH-47, s-a prăbuşit la aproximativ 100 de kilometri vest de Basra, în timp ce efectua, alături de alte trei aparate, un transport între Kuwait şi oraşul Balad. Acest accident este cel mai grav de la cel în care a fost implicat un elicopter de transport Blackhawk, în august 2007, în nordul Irakului, soldat cu moartea a 14 militari americani. Cel mai grav accident de elicopter de la începutul invaziei americane în Irak a avut loc la 15 noiembrie 2003, cînd două aparate de zbor de tip Blackhawk au intrat în coliziune în apropierea oraşului Mossul, în urma incidentului murind 17 militari.

SUA au, în prezent, 142.000 de militari care staţionează în Irak. Un număr de 15 militari americani au fost ucişi de la începutul acestui an în Irak. Conform unui bilanţ întocmit de AFP pe baza informaţiilor furnizate de site-ul independent icasualties.org, 4.236 de militari americani au murit în Irak de la invazia din martie 2003.



12