Premierul israelian a avut întrevederi private cu Papa Benedict al XVl-lea şi regele Iordaniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul israelian a avut întrevederi private cu Papa Benedict al XVl-lea şi regele Iordaniei

Externe 15 Mai 2009 / 00:00 455 accesări

Nu sînt puţini cei care consideră că doar o intervenţie divină ar mai putea restabili pacea în Orientul Mijlociu. Numai că vizita Papei Benedict al XVl-lea la Locuirle Sfinte a fost mai degrabă privită ca pe o exuberanţă cu implicaţii grave în privinţa asigurării securităţii sale. Pînă în prezent, temerile legate de securitate nu s-au adeverit, iar Suvernaul Pontif a adresat apeluri la pace tuturor părţilor implicate în negocieri. Ieri, Papa Benedict al XVI-lea a avut o întrevedere de zece minute cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Întrevederea, catalogată de Vatican drept privată, a avut loc în mînăstirea franciscană din Nazareth. Posturile de televiziune au prezentat imagini de la întîlnirea Suveranului Pontif cu şeful Executivului israelian, dar deocamdată nu se cunosc detalii despre subiectele abordate.

Înainte de această întrevedere însă, în cadrul unei mese oficiate în acest oraş din Galileea, ultimul în pelerinajul său prin Ţara Sfîntă, Papa a făcut apel la respingerea puterii distructive a duşmăniei şi a prejudecăţilor şi la o coexistenţă paşnică între musulmani şi creştini în Nazareth. Suveranul Pontif a invitat persoanele de bună credinţă din cele două comunităţi “să remedieze pagubele care au fost provocate credinţei noastre comune într-un Dumenzeu unic şi le-a cerut să coopereze în vederea construirii de punţi şi să găsească modalităţile de a trăi paşnic împreună”. Proiectul de a construi o moschee în apropierea Bisericii Bunei Vestiri a nemulţumit creştinătatea şi Vaticanul în 1999 şi a provocat tensiuni în oraş. Fundaţia moscheii a fost distrusă în 2003 la ordinul unui tribunal israelian. Guvernul israelian a decis suspendarea construirii acestei moschei în 2002, după ce iniţial a aprobat proiectul. Nu în ultimul rînd, Papa a pledat pentru unitatea bisericii, în această regiune unde există cel puţin şase rituri catolice.

Vizita Papei începută în Iordania pare să fii fost de bun augur pentru deblocarea negocierilor. Regele Abdullah al Iordaniei i-ar putea transmite premierului israelian, Benjamin Netanyahu, un mesaj din partea preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, despre poziţia autorităţilor de la Damasc privind continuarea dialogului indirect cu statul evreu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat ieri chiar o vizită neanunţată în Iordania. Mesajul omologilor de la Damasc i-a fost comunicat de curînd regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei şi cel mai probabil Papa Benedict al XVl-lea l-a dus mai departe. Suveranul iordanian avertiza la începutul acestei săptămîni că, în absenţa păcii regionale, există riscul unui nou conflict în Orientul Mijlociu în următorul an şi jumătate. Benjamin Netanyahu s-a pregătit astfel pentru “confruntarea” de la Casa Albă vizitînd o ţară arabă vecină îngrijorată de ezitarea premierului în a sprijini formarea unui stat palestinian. Întîlnirea lui Benjamian Netanyahu cu regele Iordaniei a urmat discuţiilor de luni cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, liderul unei alte ţări arabe care a semnat un acord de pace cu Israelul şi care i-a cerut să susţină formarea unui stat palestinian.

Israelul nu este însă pregătit să renunţe la importantul său arsenal militar. Experţii militari israelieni au testat avioane de tip MIG-29 şi simulează manevre de luptă comparativ cu aparate F-16, ale Forţelor Aeriene proprii. Avioanele de tip MIG-29, dezvoltate de URSS în anii 1970, sînt folosite de ţările arabe, dar şi de Siria şi Iran. Avioanele au fost împrumutate de Israel dintr-o ţară al cărei nume nu a fost dezvăluit, în scopul antrenării piloţilor israelieni pentru situaţii de luptă care ar implica astfel de aparate. La teste participă zece piloţi israelieni, antrenarea fiecăruia costînd aproximativ un milion de dolari.



12