Benjamin Netanyahu, al cărui Guvern a fost învestit marţi seară de Parlament, şi-a preluat oficial atribuţiile miercuri, în cadrul unei ceremonii organizate la preşedinţia statului, la Ierusalim. Această ceremonie, prima de acest fel din istoria Israelului, s-a derulat în prezenţa preşedintelui Shimon Peres, a noului preşedinte al Knessetului, Reuven Rivlin, a premierului în exerciţiu, Ehud Olmert şi a membrilor Cabinetului său, precum şi a succesorilor lor. Liderul opoziţiei, Tzipi Livni şi şeful Statului Major, Gaby Ashkenazi, au fost de asemenea prezenţi. La final, cei 30 de miniştri ai noului Guvern au făcut fotografia oficială tradiţională. Ceremonii similare de predare a atribuţiilor erau prevăzute şi în principalele ministere, în special al Afacerilor Externe, unde ultranaţionalistul Avigdor Lieberman îi urmează lui Tzipi Livni, liderul Partidului Kadima, de centru. Noul Guvern de coaliţie este cel de al 32-lea în istoria Israelului şi are cel mai mare număr de miniştri.
În primul său discurs oficial, premierul Netanyahu a afirmat că principalul obiectiv al SUA este să împiedice înarmarea nucleară a Iranului, adăugînd că, în caz contrar, Israelul ar putea fi nevoit să atace instalaţiile nucleare iraniene. „Preşedinţia Obama are două mari misiuni: să reglementeze economia şi să împiedice Iranul să obţină arma nucleară”, a precizat Benjamin Netanyahu, adăugînd că „toate civilizaţiile occidentale sînt responsabile de acest lucru”. Premierul israelian a sugerat că atacul preventiv împotriva ameninţărilor este rezultatul învăţămintelor poporului evreu de-a lungul istoriei din timpul luptei împotriva celor care le-au pus în pericol existenţa. Acesta a făcut referire la apelurile repetate ale preşedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, de „a şterge Israelul de pe hartă”, dar şi la declaraţia Ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, conform căreia Israelul este „o tumoare canceroasă”. A pledat pentru susţinerea strategiei lui Barack Obama de a demara un dialog cu Iranul, atît timp cît negocierile decurg eficient pentru a convinge regimul de la Teheran să renunţe la programul său nuclear.
Nici nu a apucat să îşi intre în pîine că marea majoritate a israelienilor se declară nemulţumiţi de Guvernul format de noul premier, indică un sondaj de opinie publicat miercuri de ziarul „Haaretz”. 54% din alegători afirmă că nu sînt mulţumiţi de Guvernul de 30 miniştri, 30% susţin că sînt satisfăcuţi, iar 16% nu au nicio opinie. Pentru 44% dintre persoanele chestionate, acest cabinet este „hipertrofic şi ineficace”, 33% îl consideră „pletoric, deoarece Netanyahu nu a avut de ales”, iar 13% afirmă că noul Guvern este „ormal, având în vedere datele politice”. Potrivit aceluiaşi sondaj de opinie, 42% din israelieni cred că noul Cabient este un rezultat al sfidărilor cu care se confruntă Israelul în domeniul securităţii, 40% cataloghează Cabinetul drept incapabil, iar 18% nu au nicio opinie. În legătură cu problemele sociale şi economice, 47% din israelieni sînt de părere că noul lor guvern este incapabil să le rezolve, 36% susţin contrariul şi 17% nu emit vreo părere. Sondajul a fost realizat de Institutul Dialog, pe un eşantion reprezentantiv de 515 persoane şi are o marjă de eroare de 4,5%.