Premierul israelian îşi menţine opoziţia faţă de oprirea colonizării în teritoriile palestiniene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul israelian îşi menţine opoziţia faţă de oprirea colonizării în teritoriile palestiniene

Externe 12 Iunie 2009 / 00:00 448 accesări

Benjamin Netanyahu va anunţa duminică, în discursul său de politică externă, adoptarea unei foi de parcurs şi a soluţiei cu două state pentru rezolvarea conflictului palestiniano-israelian, potrivit unor surse din cadrul Guvernului. Acesta va prezenta câteva condiţii pentru implementarea foii de parcurs, înainte de toate recunoaşterea de către palestinieni a Israelului ca fiind ţara poporului evreu. Va cere, de asemenea, ca viitorul stat palestianian să fie demilitarizat. Premierul israelian va propune reînnoirea negocierilor cu Autoritatea Palestiniană în baza formulei ce va permite autoguvernarea atît timp cît palestinienii nu pun în pericol Israelul. În discursul rostit la Universitatea Bar-Ilan, situată în apropierea de Tel Aviv, Benjamin Netanyahu va aborda în detaliu oportunitatea care a fost creată în vederea cooperării dintre Israel şi statele arabe, pe fondul temerilor comune referitoare la programul nuclear al Iranului. Premierul israelian va propune un proces regional în care ţările arabe vor iniţia normalizarea legăturilor cu Israelul, în paralel cu negocierile israeliano-palestiniene.

Premierul israelian îi va trimite vineri ministrului Apărării Ehud Barak un plan al discursului, în care va preciza că zonele colonizate din Cisiordania nu reprezintă un impediment pentru pace. În ultimele zile, Benjamin Netanyahu a cerut consilierilor săi să strîngă informaţii despre colonii. Potrivit surselor din anturajul premierului, acesta nu va anunţa în cadrul discursului întreruperea construirii coloniilor, aşa cum au cerut SUA.

Preşedintele Shimon Peres a avut întîlnire joi cu premierul Netanyahu pentru a-l convinge să aibă o abordare mai moderată cu privire la palestinieni. Tototdată, acesta s-a întîlnit şi cu şeful diplomaţiei UE, Javier Solana. Shimon Peres şi-a exprimat părerea că Israelul şi palestinienii trebuie să treacă la cea de-a doua etapă a Foii de parcurs, care prevede trasarea frontierelor provizorii ale statului palestinian, „cu promisiunea clară că aceste frontiere vor deveni în scurt timp frontiere permanente”. Shimon Peres i-a spus, de asemenea, lui Javier Solana că Guvernul israelian s-a angajat să nu ridice noi colonii şi a promis că va desfiinţa avanposturile ilegale. În scurt timp a venit şi replica Autorităţii Palestiniene care a respins categoric propunerea privind crearea unui stat palestinian cu frontiere temporare. Elaborată în 2003, foaia de drum este un plan de pace susţinut de comunitatea internaţională, care vizează crearea unui stat palestinian, alături de cel israelian. Planul prevede în prima fază suspendarea colonizării evreieşti în teritoriile palestiniene şi încetarea acţiunilor violente palestiniene, iar într-o a doua etapă prevede, însă numai ca opţiune, crearea unui stat palestinian cu frontiere provizorii, în aşteptarea unei reglementări finale.

Emisarul american în Orientul Mijlociu, George Mitchell, a cerut joi ţărilor arabe să ia măsuri semnificative şi importante pentru relansarea procesului de pace cu Israelul. O iniţiativă lansată de Arabia Saudită prevede normalizarea relaţiilor între ţările arabe şi Israel în schimbul retragerii israeliene din teritoriile arabe ocupate în 1967 şi al creării unui stat palestinian. „Este nevoie de un demers israelian substanţial care constă în încetarea colonizării, retragerea armatei israeliene din Cisiordania şi ridicarea blocadei din Fîşia Gaza”, a explicat George Mitchell. Numai că relaţiile dintre Israel şi Iran ar urma să rămînă tensionate, oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din Iran ce vor avea loc vineri. Patru candidaţi se vor înfrunta: actualul preşedinte ultraconservator Mahmud Ahmadinejad, susţinut implicit de ghidul suprem Ali Khamenei, Mir Hossein Moussavi, un conservator moderat, precum şi Mehdi Karubi (reformator) şi Mohsen Rezai (conservator). Dosarul nuclear iranian se află la originea unor puternice tensiuni între Iran şi Israel, acesta din urmă, ca şi puterile occidentale, bănuind regimul de la Teheran că dezvoltă un program militar secret.



12