Premierul israelian refuză ideea creării unui stat palestinian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul israelian refuză ideea creării unui stat palestinian

Externe 18 Mai 2009 / 00:00 547 accesări

Preşedintele israelian s-a declarat duminică foarte încurajat de declaraţiile făcute de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi de referirile făcute de acesta la posibilitatea ca 57 de ţări să recunoască Israelul în cadrul unei păci arabo-israeliene. Shimon Peres a făcut aceeastă declaraţie în cadrul Forumului Economic Mondial, desfăşurat la malul Mării Moarte. Cele 57 de ţări care nu recunosc Israelul înseamnă o treime dintre ţările membre ONU, iar motivul este continuarea ocupaţiei şi absenţa unei reglementări de pace. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a adus în discuţie o retragere israeliană din Teritoriile Ocupate palestiniene, siriene şi libaneze, în schimbul unor relaţii normale cu toate ţările arabe. Shimon Peres, ale cărui prerogative sînt în principal onorifice, urmează să fie primit de suveranul iordanian. La Forumul Economic Mondial, care şi-a deschis lucrările vineri şi s-a încheiat duminică, participă 1.300 de persoane din 80 de ţări.

În schimb, premierul israelian va refuza, în cursul vizitei pe care o efectuează la Washington, să accepte ideea creării unui stat palestinian. Afirmaţiile aparţin unor colaboratori apropiaţi ai lui Benjamin Netanjahu. Lider al partidului de dreapta Likud, acesta a plecat sîmbătă seara către Washington, unde urmează să aibă azi prima sa întîlnire de la preluarea funcţiei cu preşedintele Barack Obama. “Nu se va angaja la Washington în direcţia creării unui stat palestinian care riscă să devină un Hamastan”, a declarat Ophir Akunis, deputat al Likud, citat de postul public de radio israelian, referindu-se la mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fîşia Gaza şi militează pentru continuarea luptei armate împotriva Israelului. Premierul israelian va propune la Washington înfiinţarea unei comisii mixte israeliano-palestiniene, în vederea unei iniţiative de pace în Orientul Mijlociu, excluzînd însă riscul izbucnirii unui conflict sau unei polemici cu administraţia Obama. Pe de altă parte, ministrul israelian al Apărării, laburistul Ehud Barak, a redus importanţa opoziţiei premierului faţă de crearea unui stat palestinian, apreciind că în cele din urmă Benjamin Netanyahu va accepta o formulă cu două popoare care trăiesc împreună în pace şi respect reciproc. Acesta s-a declarat convins că, la momentul potrivit, Guvernul de dreapta va fi pregătit să ia decizii dificile pentru un compromis.

Întîlnirea dintre Barack Obama şi Benjamin Netanyahu va avea loc pe fondul unor dezacorduri referitoare la reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu şi la modul de contracarare a programului nuclear iranian. Administraţia americană vrea ca Guvernul israelian să suspende construcţiile în coloniile evreieşti din Cisiordania, conform “foii de drum”, ultimul plan internaţional, care solicită îngheţarea colonizării. Benjamin Netanyahu susţine însă continuarea politicii de extindere a coloniilor existente, în special în Ierusalimul de Est şi a marilor blocuri de colonii din Cisiordania, afirmînd că această creştere naturală răspunde necesităţilor demografice. În plus, acesta consideră că ameninţarea reprezentată de programul nuclear iranian este prioritară, în timp ce SUA încearcă să abordeze o cale diplomatică, de deschidere faţă de Iran. Administraţia Obama a sugerat că este pregătită să exercite presiuni asupra Guvernului de la Ierusalim pentru a accepta formarea unui stat palestinian şi pentru a pune capăt colonizării. Cei doi lideri vor discuta şi despre reluarea negocierilor de pace israeliano-siriene mediate de Turcia. Totuşi, Benjamin Netanyahu nu s-a arătat deschis faţă de această propunere, avînd în vedere cererea Siriei de a i se restitui Platoul Golan, ocupat de Israel. O sursă din administraţia americană a precizat că preşedintele Obama a discutat cu regele Iordaniei Abdullah luna trecută despre posibilitatea de a extinde o iniţiativă arabă pentru pacea cu Israelul. Regele Abdullah al ll-lea declara pentru cotidianul britanic “Times” că Barack Obama doreşte să promoveze un plan de pace în care să fie incluse şi state musulmane. Totuşi, oficiali americani au precizat că administraţia Obama doreşte mai întîi să încheie această rundă de discuţii bilaterale, inclusiv cele cu preşedintele Abbas şi cel egiptean Hosni Mubarak, săptămîna viitoare, iar după aceea va hotărî cel mai bun mod de a merge înainte.

Liderul de la Washington se va întîlni şi cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas la 28 mai, cînd le va cere şi palestinienilor să îşi îndeplinească obligaţiile cu privire la securitate şi terorism. Foaia de parcurs din 2003, susţinută de administraţia fostului preşedinte George W. Bush, dar ignorată atît de israeliani, cît şi de palestinieni, prevedea ca Ierusalimul să înceteze colonizarea şi să retragă avanposturile neautorizate, iar palestinienii să ţină în frîu militanţii islamişti.



12