Premierul israelian vrea să accelereze colonizarea în Cisiordania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul israelian vrea să accelereze colonizarea în Cisiordania

Externe 05 Septembrie 2009 / 00:00 464 accesări

Benjamin Netanyahu intenţionează să accelereze colonizarea în Cisiordania înainte de orice suspendare parţială, a anunţat, vineri, preşedinţia Consiliului de Miniştri de la Ierusalim. Premierul israelian intenţionează să aprobe construcţia mai multor sute de locuinţe suplimentare în coloniile de pe teritoriul palestinian, înainte de a decide o oprire temporară a construcţiilor, a declarat un înalt oficial guvernamental, sub acoperirea anonimatului. Această îngheţare parţială, cerută cu insistenţă de administraţia de la Washington în vederea relansării procesului de pace cu palestinienii şi ţările arabe, ar urma să dureze nouă luni. Aceasta ar urma să vizeze doar construcţia de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania, unde trăiesc aproximativ 300.000 de israelieni, însă nu va viza cele 2.500 de locuinţe care au primit deja aprobarea Guvernului.

Suspendarea construcţiilor nu ar afecta nici clădirile publice, nici cartierele de colonizare din Ierusalimul de Est, unde locuiesc aproximativ 200.000 de israelieni. În schimb, ţări arabe cum ar fi Qatar, Oman, Tunisia şi Maroc ar urma să aprobe deschiderea de reprezentanţe comerciale israeliene pe teritoriul lor. Israelul intenţionează să obţină sprijinul SUA pentru acest plan, în pofida opoziţiei administraţiei Barack Obama faţă de continuarea colonizării. Oficiali israelieni au avut o întrevedere, miercuri, cu emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, în cursul căreia cele două părţi şi-au reafirmat angajamentul pentru o pace globală în regiune. George Mitchell urmează să revină în regiune săptămîna viitoare, pentru o nouă serie de întrevederi cu oficiali israelieni şi palestinieni. Preşedintele Obama a cerut, cu sprijinul europenilor, o îngheţare totală a colonizării evreieşti, pentru a favoriza o relansare a negocierilor cu palestinienii, suspendate de la ofensiva militară israeliană de 22 de zile, în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009, împotriva mişcării islamiste Hamas, care controlează Fîşia Gaza. Totuşi, administraţia Obama a părut să dea înapoi pe această problemă, în faţa opoziţiei Israelului, precizînd că o îngheţare totală a activităţilor de construcţie nu reprezenta o condiţie prealabilă unei reluări a negocierilor de pace cu palestinienii.

Proiectul israelian este total inacceptabil pentru partea palestiniană, a afirmat vineri negociatorul palestinian şef Saeb Erakat. Aflat la Paris, unde îl însoţeşte pe preşedintele Mahmud Abbas, negociatorul palestinian a apreciat că acest proiect „suspendă procesul de pace”, nu colonizarea israeliană. În opinia lui Saeb Erakat, poziţia Israelului demonstrează „un dispreţ total” faţă de eforturile emisarului american în Orientul Mijlociu George Mitchell. Joi, la întîlnirea avută la Paris cu ministrul francez al Afacerilor Externe Bernard Kouchner, preşedintele Abbas reafirmase că negocierile de pace cu Israelul nu vor fi reluate decît după semnarea unui acord privind îngheţarea colonizării israeliene în Cisiordania. Liderul palestinian a condiţionat, totodată, eventuala sa întîlnire cu premierul israelian, în cursul lunii septembrie, la New York, în contextul deschiderii dezbaterilor politice generale din cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU.

Şi preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a lansat un atac verbal la adresa Israelului pe care l-a catalogat „stat asasin”, care comite genociduri, cerînd restituirea platoului Golan către Siria, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său sirian, Bashar al-Assad. „Israelul nu este pregătit să încheie pacea nici pe termen scurt, nici pe termen mediu”, a acuzat la rîndul său preşedintele sirian, subliniind că toate Guvernele israeliene care s-au succedat din 1991 sînt identice şi că pînă în prezent nu s-a produs nimic nou în privinţa procesului de pace.



12