Shinzo Abe, premierul Japoniei, va fi primul oficial străin care va avea o întrevedere cu președintele ales al SUA, Donald Trump. În timpul campaniei electorale a lui Trump, Japonia și Coreea de Sud au fost vizate de comentarii privind retragerea trupelor militare americane din regiunea Asia-Pacific, dacă cele două țări nu vor suplimenta costurile protecției lor. Japonezii și sud-coreenii au fost deranjați de declarațiile lui Trump, pe care acestea le-a negat apoi, cum că cele două state ar putea încheia acordul de securitate cu SUA și ar putea fi nevoite astfel să dezvolte propriile arsenale nucleare: ”O asemenea acțiune ar crea o destabilizare masivă în cadrul păcii regionale. Reducerea angajamentului SUA în Asia ar dăuna intereselor majorității statelor asiatice, precum și statului american”. În mesajul pe care premierul Japoniei l-a transmis lui Donald Trump după alegerile din SUA, Abe i-a reamintit de importanța alianței dintre cele două state. Consilierii lui Donald Trump, Peter Navarro și Alexander Gray, au declarat că ”președintele ales al SUA nu ar sacrifica niciodată economia SUA pe altarul politicii străine”.
TRUMP A TREZIT UE LA REALITATE
Pe fondul preocupărilor că administrația Trump ar putea neglija angajamentele de securitate în Europa, deputatul gerrman Roderich Kiesewetter susține că UE trebuie să îşi dezvolte propria strategie de disuasiune nucleară. ”Scutul nuclear american şi garanţiile de securitate sunt imperative pentru Europa. Dacă SUA nu vor mai oferi aceste garanţii, Europa va avea nevoie de sisteme proprii de disuasiune nucleară”, a declarat Roderich Kiesewetter, general în rezervă şi membru CDU, partidul cancelarului Angela Merkel. El crede că Germania poate juca un rol important în convingerea Franţei şi chiar a Marii Britanii să ofere garanţii de securitate nucleară pentru toată Europa. Declaraţiile lui Kiesewetter reflectă preocupările tot mai mari referitoare la angajamentul viitoarei administraţii SUA de apărare colectivă în cadrul NATO. Trump a sugerat în campania electorală că ar putea să nu menţină angajamentele de apărare colectivă în cadrul NATO, dacă ţările membre nu vor avea contribuţii financiare proporţionale. Kiesewetter nu este convins de asigurările date de Barack Obama că succesorul său va menţine angajamentele de securitate în cadrul NATO.
Miniştrii de Externe din UE au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat UE drept o ”superputere”. ”Suntem într-o lume nesigură, iar situaţia nu a început cu alegerea domnului Trump”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe al Franţei. ”Europa nu trebuie să aştepte deciziile altora, trebuie să îşi apere propriile interese şi să îşi reafirme rolul strategic la nivel mondial”, a subliniat el. Şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a afirmat că ”victoria lui Trump oferă UE posibilitatea de a merge mai departe”.
BILEȚELE... OTRĂVITOARE
Mai mulţi locuitori din New York au lipit bileţele cu diferite mesaje pe pereţii unei staţii de metrou aglomerate, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de viitoarea administraţie Trump, relatează Reuters. Marţi, pe multe bileţele erau scrise mesaje de susţinere a imigranţilor sau era ironizată ideea lui Trump de a construi un zid de-a lungul graniţei cu Mexic, pentru care ar trebui să plătească statul mexican. Intitulată ”Terapie la metrou”, această idee a aparţinut artistului Matthew ”Levee” Chavez. Toată lumea poate lipi un bileţel şi peste 10.000 de persoane au făcut-o, a scris Chavez pe Instagram. Separat, în semn de protest, trei clădiri de apartamente din cartierul Upper West Side vor da jos sigla pe care scrie Donald Trump şi vor fi cunoscute după adresele lor, a anunţat publicaţia ”Real Deal”. Mai mulţi locatari au lansat o petiţie în acest sens.