Premierul maghiar a cîştigat votul de încredere în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ferenc Gyurcsany şi-a prezentat scuzele în Parlament, vineri, înaintea votului de încredere, pentru că nu a înfruntat mai devreme criza economică şi pentru că a "amăgit" electoratul, ca şi restul clasei politice. Anterior acesta declarase înaintea unui miting de proporţii organizat de principalul partid de opoziţie, că Parlamentul nu trebuie să cedeze în faţa ameninţărilor şi şantajului străzii. Premierul maghiar a recunoscut, la 17 septembrie, că a "minţit" cu privire la programul de austeritate care avea să fie adoptat, pentru a cîştiga alegerile.

Premierul maghiar a cîştigat votul de încredere în Parlament

Externe 07 Octombrie 2006 / 00:00 1225 accesări

Cu o majoritate confortabilă, prim-ministrul socialist a cîştigat vineri votul de încredere al Parlamentului de la Budapesta. După numărarea oficială a voturilor s-a constatat că 207 parlamentari s-au pronunţat pentru, faţă de 165 împotrivă. Nu s-a înregistrat nicio abţinere. Dintre cei 386 de membri ai Parlamentului, coaliţia guvernamentală dispune de 210 mandate. Pentru a cîştiga votul de încredere erau necesare 193 de voturi.

Principalul partid de opoziţie din Ungaria, Fidesz, a organizat o manifestaţie, vineri, în Piaţa Kossuth, din faţa Parlamentului, a anunţat liderul formaţiunii, Viktor Orban. Protestul a fost determinat de eşecul de a-l înlocui pe premierul Ferenc Gyurcsany. Cele trei partide de opoziţie din Ungaria, Fidesz, KDNP şi MDF, nu au reuşit să ajungă, joi, la un acord privind formarea unui guvern tehnocrat. La întîlnirea liderilor grupurilor parlamentare, organizată de Fidesz şi KDNP, au fost invitate toate partidele reprezentate în Legislativul de la Budapesta, însă cele două formaţiuni aflate la guvernare, MSZP şi SZDSZ au respins invitaţia. La sfîrşitul întîlnirii de 30 de minute, toţi participanţii au fost de acord că Guvernul condus de Ferenc Gyurcsany nu poate ajuta Ungaria să depăşească actuala criză, dar deputaţii MDF nu au împărtăşesc ideea formării unui guvern tehnocrat.

Cei mai mulţi cetăţeni ungari sînt de acord că mutarea politicii în stradă nu reprezintă o soluţie pentru criza politică cu care se confruntă ţara, însă au păreri diferite în ceea ce priveşte modalitatea de rezolvare a acesteia. Conform sondajului realizat de institutul Median şi publicat de cotidianul "Nepszabadsag", 60% dintre persoanele chestionate consideră că organizarea unei manifestaţii de către principalul partid de opoziţie, Fidesz, pentru a-şi atinge scopurile politice nu este o metodă potrivită, în timp ce 32% au afirmat contrariul. Chiar şi dintre simpatizanţii opoziţiei, 28 de procente nu cred că protestele reprezintă o cale bună de acţiune, arată studiul.

În ceea ce priveşte votul de încredere pe care premierul Gyurcsany l-a cerut Parlamentului, participanţii la sondaj au avut păreri diferite. 42% au afirmat că este o farsă, în timp ce 38% speră că în acest fel se vor rezolva problemele. Întrebaţi care ar fi soluţia cea mai bună pentru remedierea situaţiei, respondenţii au oferit patru variante: 27 de procente afirmă că Gyurcsany ar trebui să rămînă la putere, 17 procente consideră că partidele de la guvernare ar trebui să nominalizeze un nou premier, 17 procente susţin ideea lui Gyurcsany privind un Guvern de tehnocraţi, iar 21% sînt în favoarea alegerilor anticipate. În timp ce susţinătorii Guvernului l-au sprijinit în mare parte pe actualul premier, alegătorii opoziţiei au oferit soluţii diferite pentru demiterea acestuia: prin alegeri anticipate (42 de procente), un Guvern tehnocratic (31 de procente) sau un nou candidat al coaliţiei. Discursul preşedintelui Solyom, în care acesta şi-a exprimat părerea că Ferenc Gyurcsany ar trebui demis de Partidul Socialist, a fost apreciat de 50% dintre participanţii drept un apel la demisia premierului. O treime dintre aceştia consideră însă că mesajul transmis de preşedinte îndeamnă la găsirea unei soluţii în Parlament.



12