Vizita efectuată ieri de premierul japonez, Shinzo Abe, la sanctuarul shintoist Yasukuni, unde sunt omagiaţi militarii căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, a stârnit o adevărată criză diplomatică, fiind imediat dezaprobată de China şi Coreea de Sud. „Este absolut inacceptabil pentru poporul chinez, iar Japonia va trebui să îşi asume consecinţele”, a reacţionat directorul general pentru Asia din Ministerul chinez al Afacerilor Externe, Luo Zhaohui, într-o declaraţie pe contul de Twitter al ministerului. Oficialul a adăugat că această vizită, prima a unui şef al Guvernului japonez în ultimii şapte ani, face mult rău sentimentelor popoarelor din Asia şi creează un nou obstacol semnificativ în relaţiile bilaterale cu China. Guvernul şi Partidul Comunist Chinez protestează regulat în timpul vizitelor efectuate de responsabili japonezi la sanctuar. Invazia Chinei de către Japonia în anii 1930 s-a soldat cu mai multe milioane de morţi în rândul populaţiei chineze şi a fost marcată de numeroase atrocităţi din partea trupelor nipone. Relaţiile dintre cele două ţări sunt deja tensionate de peste un an, ca urmare a unui diferend teritorial în legătură cu un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est.
Coreea de Sud şi-a exprimat, la rândul său, „regretul şi mânia” după vizita premierului Abe la sanctuarul Yasukuni, detestat de oficialii de la Beijing şi Seul, şi a calificat acest gest drept „un comportament anacronic”. „Nu ne putem abţine de la a ne exprima regretul şi mânia faţă de vizita premierului la sanctuarul Yasukuni (...) în pofida îngrijorărilor şi avertizărilor venite din partea vecinilor săi”, a declarat, pentru presă, ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-ryong. Această vizită afectează de o manieră fundamentală nu numai relaţiile dintre Coreea şi Japonia, ci şi stabilitatea şi cooperarea din Asia de Nord-Est, a adăugat acesta. Şi misiunea diplomatică americană de la Tokyo şi-a exprimat, la rândul său, regretul faţă de gestul lui Abe. „Japonia este un aliat preţios şi o ţară prietenă. Totuşi, SUA sunt dezamăgite că Guvernul nipon a avut această iniţiativă ce va exacerba tensiunile cu vecinii săi”, a precizat într-un comunicat ambasada americană.
Yasukuni, un sanctuar shintoist din Tokyo, îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de soldaţi căzuţi pentru Japonia în timpul războaielor moderne, dar adăposteşte, de asemenea, 14 criminali de război condamnaţi în 1946 şi simbolizează astfel trecutul militarist nipon. Shinzo Abe este un conservator cu convingeri naţionaliste, care şi-a făcut un titlu de glorie în a rememora anumite episoade din trecutul controversat al ţării sale din ultimii 50 de ani.