Premierul polonez, Donald Tusk, pare să fi devenit favoritul principal pentru ocuparea importantului post de președinte al Consiliului European la summitul special al liderilor din UE care va avea loc sâmbătă, au afirmat mai multe surse aflate la curent cu procesul de selecție. Dacă se va confirma, numirea sa în funcția de președinte al UE, responsabil cu conducerea reuniunilor liderilor europeni în care se iau decizii privind politicile UE, ar fi o victorie pentru fostele state din centrul și estul Europei care au aderat la blocul comunitar în urmă cu zece ani și care au cerut ca unul dintre posturile de top din UE să ajungă la un candidat din această regiune. O astfel de alegere ar consacra ascensiunea Poloniei ca jucător major în cadrul blocului comunitar, alături de state fondatoare ale UE, precum Franța sau Germania.
În vârstă de 57 de ani, Donald Tusk, un politician pro-european de centru-dreapta, nu a recunoscut public că s-ar afla în această cursă. El a evitat să discute despre viitorul său atunci când a anunțat, miercuri, un program de beneficii sporite pentru polonezi, în contextul în care anul viitor au loc alegeri generale. Totuși, două surse de la Bruxelles au spus că actualul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, care prezidează și pregătește summiturile UE, va propune numele lui Tusk liderilor din UE. O altă sursă a afirmat că Van Rompuy speră să obțină un acord într-o convorbire în trei cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele francez, Francois Hollande, în această dimineață.
Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, o socialistă de centru-stânga, ar deveni șefa diplomației europene, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis De Guindos, i-ar succeda lui Jeroen Dijsselbloem în funcția de președinte al Eurogrupului, anul viitor, când va expira mandatul olandezului, au afirmat sursele citate. Marea Britanie a fost prima care l-a susținut, miercuri, pe Tusk în candidatura pentru postul de președinte al Consiliului European, sperând să echilibreze alegerea la șefia Comisiei Europene a fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, un vechi susținător al unei mai mari integrări a UE.