Îngrijorare la nivel înalt în Republica Moldova. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și-a exprimat regretul că Igor Dodon nu a devenit un președinte al tuturor cetățenilor moldoveni, ci doar al propriului electorat, într-un interviu acordat miercuri portalului IPN, în ajunul împlinirii a 26 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova la 27 august 1991, potrivit Radio Chișinău. "Guvernul este însă al tuturor și are ca primă prioritate bunăstarea cetățenilor fără niciun fel de discriminare și acționează în acest sens", a asigurat el, deplângând în același timp lipsa unei colaborări între Executiv și Președinție. "Ca mulți alții, observ și eu această cacofonie, acest discurs pe două voci. În mod cert, unitatea și coordonarea ar fi fost de preferat, cel puțin în ceea ce privește subiectele foarte importante, precum cele care țin de integrarea europeană, de politica externă și de apărare. Nu este cazul și acest lucru nu este din vina guvernului“, a declarat Pavel Filip, referindu-se la faptul că Republica Moldova transmite, prin autoritățile sale, mesaje diferite, în interior, dar mai ales în exterior.
Șeful Executivului subliniază că Republica Moldova este totuși un stat parlamentar și "Legislativul este cel care are ultimul cuvânt". Exprimând îngrijorarea Executivului față de "derapajele la nivel de discurs și de acțiuni publice ale președintelui Dodon", premierul Pavel Filip a dat asigurări că "vom preveni cu înțelepciune ca această coabitare să nu devină toxică pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei".
În acest sens, el a constatat că "președintele se transformă în prim sabotor al eforturilor Guvernului și Parlamentului". "Noi luăm o decizie, iar domnia sa se grăbește, de multe ori la nivel simbolic, să o invalideze - atitudinea față de (vicepremierul rus Dmitri) Rogozin este cel mai recent exemplu", a indicat șeful Guvernului de la Chișinău.
De altfel, Dodon a criticat virulent miercuri și inițiativa Guvernului de a cere ONU să includă subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfășura pe 12 septembrie, a relatat Deschide.md.
Imediat a urmat o reacție a Moscovei, prin vocea reprezentantului permanent al său la Națiunile Unite, Vasili Nebeznea, care a calificat decizia Chișinăului drept "inamicală și neașteptată". "Rusia nu a fost anunțată în prealabil despre această inițiativă", a spus el, adăugând că această hotărâre "reflectă disensiunile" dintre președintele Igor Dodon și guvernarea pro-europeană. În fine, premierul Pavel Filip afirmă în interviul pentru IPN că își dorește ca tensiunile și incompatibilitățile care în mod cert există să afecteze cât mai puțin cetățenii. "Mergem mai departe cu integrarea europeană și nu ne împiedicăm de capcanele plantate dinspre Președinție", a subliniat Pavel Filip.