Premierul R. Moldova, Vasile Tarlev, a anunţat, ieri, că demisionează, precizînd că vrea să ofere unor noi persoane posibilitatea de a atinge scopuri noi, dictate de vremuri noi, relatează pagina online a agenţiei Info-Prim Neo. Vasile Tarlev şi-a prezentat demisia în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin. Acesta a declarat că Guvernul a îndeplinit cu succes sarcinile fixate pe parcursul celor şapte ani, confirmînd că timpul impune noi cerinţe şi schimbări, inclusiv de oameni. Preşedintele a acceptat demisia premierului şi l-a decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie a ţării. În plus, Vladimir Voronin l-a rugat pe Vasile Tarlev să rămînă în funcţie pînă la formarea noului guvern.
Vasile Tarlev deţinea funcţia de prim-ministru din 2001. Site-ul Unimedia.md oferă trei variante pentru succesorul lui Tarlev: ministrul Economiei, Igor Dodon, vicepremierul Zinaida Greceanîi sau vicepremierul Victor Stepaniuc. La acestea, preşedintele Voronin a mai adăugat şi numele lui Andrei Stratan. Viitorul prim-ministru al R. Moldova ar trebui să fie un membru al actualei echipe guvernamentale şi ar trebui să aibă calităţi de tehnocrat, pentru a continua reformele, a afirmat premierul demisionar Vasile Tarlev, citat de pagina online a agenţiei Moldpres. Tarlev a dat asigurări că îi va acorda tot sprijinul necesar viitorului şef al Executivului, pentru îndeplinirea cu succes a proiectelor de consolidare a economiei şi bunăstării sociale. La insistenţele jurnaliştilor, Tarlev a declarat că a luat decizia de a-şi prezenta demisia la 17 martie. Premierul demisionar apreciază că cel mai mare succes obţinut în timpul mandatului său este Planul de Acţiuni R.Moldova - Uniunea Europeană, semnat în 2005.
Voronin consideră normal să se vorbească limba rusă în partidul său
Preşedintele R. Moldova consideră că este normal ca la şedinţele şi la Congresul Partidului Comuniştilor să se vorbească în principal limba rusă. Voronin a explicat că acest lucru reprezintă o problemă internă a partidului pe care îl conduce şi nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, relatează “Jurnal de Chişinău” în ediţia electronică. “Este la discreţia fiecăruia să aleagă limba în care să vorbească. La şedinţele noastre se vorbeşte şi în moldoveneşte, dar de cele mai multe ori în rusă”, a argumentat şeful statului. “Pentru noi e important să ne putem înţelege între noi şi să lucrăm productiv. În plus, limba rusă e o limbă oficială în R. Moldova, ea nu este interzisă”, a adăugat el. În ceea ce priveşte ultimul Congres al partidului, la care s-a vorbit aproape numai în rusă, preşedintele a precizat că acest lucru a fost necesar întrucît au fost mulţi oaspeţi de peste hotare, care nu cunosc altă limbă decît rusa. La congres au participat invitaţi din partidele de stînga ale Europei şi din China.