Premierul sirian a supravieţuit unui atentat la Damasc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Violenţele continuă

Premierul sirian a supravieţuit unui atentat la Damasc

Externe 30 Aprilie 2013 / 00:00 426 accesări

Premierul sirian, Wael al-Halaqi, a scăpat nevătămat dintr-un atentat, la Damasc, a informat, ieri, postul de televiziune oficială Al-Ikhbariya, un ONG sirian anunţând că garda sa de corp a fost ucisă. Fotograful AFP de la faţa locului a văzut mai multe vehicule arse, între care un autobuz şi numeroase maşini parcate, cu geamurile sparte. Serviciile de securitate au izolat zona. ”Atentatul terorist de la Mazze viza convoiul premierului. Al-Halaqi este nevătămat”, a anunţat televiziunea Al-Ikhabriya, fără să precizeze natura exploziei. Potrivit televiziunii de stat, atentatul s-a produs în apropierea unei grădini publice şi a unei şcoli, la Mazze, cartier ultrasecurizat din partea de centru-vest a capitalei siriene, în care se află numeroase ambasade, clădiri guvernamentale şi sedii ale serviciilor de informaţii şi unde locuiesc numeroşi oficiali politici. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) anunţă, la rândul său, că garda de corp a premierului a fost ucisă. O a doua gardă de corp şi şoferul să află în stare critică, a precizat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO. Explozia pare să fi fost telecomandată, a precizat el. Al-Halaqi a fost numit în funcţie la 9 august 2012, după dezertarea predecesorului său, Riad Hajib, în semn de protest faţă de represiunea sângeroasă condusă de regim împotriva revoltei declanşate în martie 2011.

ÎNDEMN LA ACŢIUNE Unii congresmeni republicani au îndemnat din nou, duminică, la o acţiune a SUA împotriva Siriei, din cauza unor elemente ale unor probe tot mai evidente ale utilizării de gaze chimice împotriva populaţiei. Însă ei rămân divizaţi cu privire la ce s-ar putea întreprinde şi asupra faptului dacă preşedintele Barack Obama a avut dreptate să avanseze cu prudenţă, fără să afirme că regimul lui Bashar al-Assad a depăşit ”linia roşie”. Joi, SUA au recunoscut pentru prima dată că regimul sirian a utilizat, probabil, la scară mică, arme chimice, sublinind totodată că informaţiile de care dispuneau nu erau suficiente pentru a avea certitudinea că Damascul a depăşit ”linia roşie” stabilită de preşedintele Obama şi care ”ar schimba regula jocului în conflict”.

Pentru moment, SUA s-au limitat să furnizeze arme de apărare şi să acorde sprijin politic rebelilor sirieni. În prezent, unii aleşi republicani influenţi, care reclamă de mai mult timp un sprijin militar american pentru opoziţia siriană, se tem ca lipsa de acţiune a SUA să nu adreseze un mesaj greşit Iranului, cu privire la seriozitatea poziţiei Washingtonului faţă de programul său de înarmare nucleară. Senatorul John McCain a recomandat trimiterea unei forţe internaţionale, pentru a securiza stocurile de arme chimice şi potenţiale arme biologice.

APEL LA REŢINERE Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, le-a cerut miniştrilor săi să nu facă declaraţii publice pe tema situaţiei din Siria, pentru a nu da impresia că Israelul forţează comunitatea internaţională să intervină în această ţară. Netanyahu a dat acest ordin după declaraţiile făcute vineri de adjunctul ministrului de Externe, Zeev Elkin, care a sugerat o intervenţie militară străină, pentru securizarea arsenalului chimic sirian. Netanyahu vrea să evite ca declaraţiile lui Elkin să fie interpretate ca fiind presiuni ale Israelului asupra SUA pentru o intervenţie militară în Siria.

Regimul Bashar al-Assad a acuzat SUA de manipulare, după acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice, afirmând că ”administraţia de la Washington şi Guvernul britanic mint în această privinţă”. Siria se confruntă de peste doi ani cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între forţele regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morţi.



12