Premierul turc a destituit prefecţii de poliţie din 16 provincii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul continuă

Premierul turc a destituit prefecţii de poliţie din 16 provincii

Externe 09 Ianuarie 2014 / 00:00 502 accesări

Guvernul turc a continuat, ieri, procesul de epurare a Poliţiei naţionale, pe fondul scandalului de corupţie care îl afectează, destituind prefecţii de poliţie din 16 provincii, a anunţat agenţia de presă Dogan. Printre şefii de poliţie demişi printr-un decret al Ministerului de Interne se numără unii ai unor oraşe mari, precum Ankara, Izmir, Antalya şi Diyarbakir. Adjunctul şefului Departamentului pentru Siguranţă Naţională a fost, de asemenea, destituit, precizează agenţia. Guvernul islamo-conserator vrea epurarea Poliţiei de elemente loiale confreriei religioase a predicatorului Fethullah Gülen, care trăieşte în SUA. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat această confrerie puternică, ce a fost multă vreme aliatul său şi a avut o mare influenţă în magistratură şi poliţie, că a complotat pentru a-l destabiliza, instrumentând o vastă anchetă de corupţie care a cuprins anturajul său şi a provocat o criză politică majoră. De la primul val de arestări, la 17 noiembrie, mai multe sute de poliţişti gradaţi au fost demişi. Marţi, nu mai puţin de 350 de poliţişti au fost demişi la Ankara.

Prin decretul semnat de ministrul turc de Interne, Efkan Ala, ieri, de demitere a 16 oficiali de rang înalt din cadrul Poliţiei, numărul gradaţilor sau simplilor ofiţeri demişi din funcţii de la mijlocul lui decembrie a ajuns, potrivit presei turce, la 700. În acelaşi timp, unuia dintre procurorii de la Istanbul însărcinaţi cu ancheta, Zekeriya Öz, i-a fost retrasă însărcinarea, fiind ţinut la dispoziţie, potrivit presei.

ÎNGRIJORARE EUROPEANĂ Comisia Europeană (CE) şi-a exprimat, ieri, ”îngrijorarea faţă de criza din Turcia” şi a reclamat o ”anchetă transparentă şi imparţială” cu privire la acuzaţiile de corupţie care vizează echipa premierului Recep Tayip Erdogan. ”Recentele evenimente din Turcia fac obiectul îngrijorării CE”, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai instituţiei, Olivier Bailly, adăugând că, ”în calitate de candidat la aderarea la UE, Turcia s-a angajat să respecte criteriile de aderare, inclusiv principiul statului de drept”. Comisarul european însărcinat cu Extinderea, Stefan Füle, şi-a exprimat deja îngrijorarea, pe 27 decembrie, cu privire la riposta Guvernului islamo-conservator turc faţă de acuzaţiile care i-au fost aduse în cazuri de corupţie, apreciind că ”schimbările operate în cadrul Poliţiei judiciare au subminat independenţa şi imparţialitatea anchetelor”.



12