Premierul ungar e mulțumit de referendum, chiar dacă nu a fost validat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atitudine... pozitivă

Premierul ungar e mulțumit de referendum, chiar dacă nu a fost validat

Externe 03 Octombrie 2016 / 15:17 498 accesări

Biroul Național Electoral (NVI) din Ungaria a anunţat oficial, duminică noapte, că referendumul privind cotele de imigranţi impuse de UE este invalid deoarece numărul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50% plus unu. Şefa NVI, Ilona Palffy, a declarat că, după numărarea a 98,82% din voturi, numărul de voturi valide a fost de 3,2 milioane. Pentru ca referendumul să fi fost declarat valid ar fi fost nevoie de peste 4,1 milioane de voturi. Dintre participanţii la referendumul ungar, 98,32% au votat pentru respingerea cotelor de imigranţi impuse de UE, potrivit rezultatelor obţinute după ce au fost numărate aproape toate voturile. Rata de participare a fost de 43,35% din numărul total de alegători.

În ciuda invalidării referendumului, premierul Viktor Orban a catalogat drept ”remarcabil” rezultatul acestuia, adăugând că numărul de voturi pentru respingerea cotelor de imigranţi l-a depăşit pe cel pentru aderarea Ungariei la UE, în 2004, relatează MTI. La referendumul privind apartenenţa Ungariei la UE, 3.056.000 de persoane au votat pentru alăturarea la Blocul Comunitar, iar acum, 3.204.000 de persoane au votat împotrivă, fără a lua în considerare voturile etnicilor ungari din afara graniţelor, a spus Orban. El a mai spus că rata de participare la referendum a fost cu 15% mai mare decât la ultimele alegeri europarlamentare, din 2014. ”Arma va fi destul de puternică la Bruxelles”, a spus oficialul ungar, comentând rezultatul referendumului. ”Putem fi mândri că noi, ungurii, am fost primii şi, până acum, singurul stat din UE care şi-a exprimat opinia în problema migraţiei. Acesta a fost lucrul care trebuia făcut. A fost ceva onorabil. Întrebarea cu cine vom trăi, ce se va alege de cultura noastră şi de modul nostru de viaţă va fi unul dintre subiectele cele mai importante în anii care vor veni”, a spus premierul. ”Problema este acum cum răspunde UE la valul de migraţie în masă din zilele moderne. Propunerea UE a fost să deschidă porţile imigranţilor şi să îi distribuie în statele membre”, a spus Orban, subliniind că la referendum cetăţenii ungari au transmis clar că doar ei pot decide cu cine să trăiască. ”Bruxelles sau Budapesta. Aceasta era întrebarea. Iar noi am hotărât că dreptul de a decide revine exclusiv Budapestei”, a spus el.

Premierul maghiar a precizat că referendumul reprezintă primul pas important dintr-un drum lung înainte. ”Ungaria va avea de înfruntat multe bătălii dure de-a lungul drumului”, a adăugat el. Orban a anunţat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituţional în legătură cu rezultatul referendumului privind cotele de imigranţi, relatează MTI. Orban a spus că a doua sarcină urgentă care trebuie îndeplinită este punerea în aplicare la Bruxelles a rezultatului referendumului. ”Întrebarea este simplă: poate Bruxelles-ul, comunitatea democratică a statelor europene, să îşi impună voinţa într-un stat membru în care peste 90% din participanţii la vot resping acea voinţă?”, a explicat Orban, care a promis că va face totul pentru a se asigura că acest lucru să nu se va întâmpla. Totuși, presa internațională consideră că imposibilitatea validării referendumului în Ungaria reprezintă o înfrângere pentru Guvernul de dreapta condus de Viktor Orban.

Taguri articol


12