Premii pentru cele mai bune cărţi ale ultimilor doi ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Filiala „Dobrogea” a USR

Premii pentru cele mai bune cărţi ale ultimilor doi ani

Cultură 23 Decembrie 2009 / 00:00 1028 accesări

La sediul Bibliotecii Universitare „Ovidius” a avut loc, ieri, festivitatea de acordare a premiilor Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Cele mai bune volume publicate în anii 2008 şi 2009 au fost alese de către un juriu de specialitate, prezidat de criticul literar Nicolae Rotund. Evenimentul a debutat, în spiritul sărbătorilor de iarnă, cu colinde de Crăciun cântate de către un cor de studenţi ai Universităţii „Ovidius”, care au transmis şi mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Molima”, de Ion Nesu, apărută la editura „Semne”, a fost desemnată „Cartea de proză a anului 2008”. La categoria Eseu, premiul USR - filiala Dobrogea i-a revenit lui Ion Codrescu pentru fascinanta lucrare „Imagine şi text in haiga”, publicată la editura „Herald”. „Această carte este rodul unei pasiuni de câteva decenii şi rodul unei cercetări de câţiva ani pentru obţinerea doctoratului în Arte vizuale”, a precizat Ion Codrescu, adăugând că, în curând, îi va apărea o lucrare în Olanda. La categoria Debut, pe anul 2008, a fost premiat volumul lui Ioan Florin Stanciu, „Apocriful necredinciosului Toma”, apărut la Editura Mayon. „Încep să cred că ţine de miracol faptul că o carte profund anticomunistă a fost premiată într-o zi de 22 decembrie”, a subliniat Ioan Florin Stanciu. Lucrarea „Cinema. Povestiri”, publicată de apreciatul critic literar Angelo Mitchievici la editura „Polirom” a fost desemnată „Cartea de debut a anului 2009” de către juriul prezidat de criticul Nicolae Rotund.

Cartea coordonată de Ovidiu Dunăreanu, selecţie şi note de Arthur Porumboiu, „Ţara lui Poseidon. Antologie din lirica mării”, a fost numită „antologia anului 2009”. Scriitorul Ovidiu Dunăreanu a ţinut să mulţumească Consiliului Judeţean Constanţa pentru sprijinul acordat la realizarea acestei antologiei. “Căutând o lumină”, de Iulian Talianu, a fost desemnată Cartea de poezie a anului 2009.

Premiul Special al Filialei „Dobrogea” a USR pe 2009 i-a fost înmânat distinsului critic dramatic şi prozator Mircea Ghiţulescu, autorul impresionantului volum „Istoria literaturii române. Dramaturgia” (Editura „Tracus Arte”, 2008, ediţia a II-a). Cartea a fost lansată în decembrie 2008 şi la Constanţa. Autorul nu a putut fi prezent la înmânarea premiului, iar mesajul său de mulţumire a fost citit de preşedintele filialei Dobrogea a USR, Cristina Tamaş.

Premiul pentru traduceri din literatura universală pe 2009 i s-a acordat lui Mădălin Roşioru. În acest an, el a tradus, din limba franceză, următoarele titluri, publicate la editura bucureşteană „Art”: „Urania”, de Jean-Marie Gustave Le Clezio (laureatul Premiului Nobel pentru Literatura în 2008), „Iubire şi justiţie”, de Paul Ricoeur, şi „Apologia plagiatului”, de Jean-Luc Hennig. Colaborarea apreciatului traducător cu editura „Art” datează din 2008, când a tradus volumele: „Raga”, de Jean-Marie Gustave Le Clezio, „Etica discursului şi problema adevărului”, de Jurgen Habermas, „Cartea cunoaşterilor”, de Constantin von Barloewen şi „Iţic”, de Pascale Roze. Mădălin Roşioru a intrat anul acesta în Uniunea Scriitorilor din România, ca traducător.

„Ne bucurăm că am reuşit să decernăm aceste premii pe doi ani. Este o realizare, deoarece trebuie să fie scoase în evidenţă anumite creaţii ale colegilor noştri, iar pe de altă parte, trebuie să încurajăm debutanţii”, a afirmat preşedintele Filialei „Dobrogea” a USR, scriitoarea Cristina Tamaş.



12